Zadarskim pedalistima pet postolja! Karlo Knežević novi biciklistički potencijal!

Praznik rada je za bicikliste prošao i ove godine doista radno, blagdani i neradni dani su i inače rijetka prilika da se na jednom mjestu okupi značajan broj biciklista i ljubitelja biciklizma. Pa kada se tome pridoda i kiša koja posljednjih mjeseci kao da se udomaćila nad Kalelargom i okolicom, svaka iole manja prigoda se ne propušta. U organizaciji Biciklističkog kluba Zadar održana je tako po 55. put najdugovječnija zadarska cestovna biciklistička utrka “Velika Nagrada 1. svibnja – Memorijal Damir Zdrilić”, koja je u aktualnom izdanju okupila dosad najveći broj licenciranih natjecatelja. Njih čak 115 iz 16 hrvatskih, 6 slovenskih i dva bosanskohercegovačka kluba startalo je u 11 nagrađivanih kategorija.

[pullquote align=”left”]U organizaciji Biciklističkog kluba Zadar održana je po 55. put najdugovječnija zadarska cestovna biciklistička utrka “Velika Nagrada 1. Svibnja – Memorijal Damir Zdrilić”, koja je u aktualnom izdanju okupila dosad najveći broj licenciranih natjecatelja. Njih čak 115 iz 16 hrvatskih, 6 slovenskih i dva bosanskohercegovačka kluba startalo je u 11 nagrađivanih kategorija[/pullquote]Prva je na programu bila Kup utrka vozača  13,14 i 15 godina starosti koji su vozili stazu dugu 22,5 kilometra. Među trinaestogodišnjacima pobijedio je Jaka Turk iz slovenske ekipe Adria-Mobil, drugi je bio Karlo Keretić iz varaždinske “Sloge” dok je treće mjesto pripalo Oliveru Gojkoviću iz BK Zadar koji trenutno, nakon tri utrke,  i vodi u poretku za Kup RH. Kategorija U14 pripala je također vozaču Adria-Mobila, Janu Bevcu, koji je ujedno i ukupni pobjednik utrke najmlađih biciklista s vremenom 0:39:12 (prosjek utrke 34,438km/h), dok je kao drugi ukupni i prvi u U15 kategoriji slavio novi biciklistički potencijal Karlo Knežević iz Biciklističkog kluba Zadar koji je ovom pobjedom povećao i vodstvo u Kupu Hrvatske ispred Vodičanina Roka Fržopa. Potonji je na Dračevcu završio kao drugoplasirani u kategoriji. Kod djevojčica koje na “Prvom svibnju” imaju zasebno nagrađivanje, prvakinja Varaždinka Karla Kožić iznenadila je Josipu Šintić i Maju Perinović iz BK Zadar.

Pljusak koji se pripremao za vrijeme utrke najmlađih kategorija nije poštedio veliku utrku, pa su Juniori, Kadeti, Veterani, Rekreativci i Žene 52,5km startali po najgorim mogućim uvjetima. Broj od 80 vozača na kišnom startu prouzročio je nekoliko padova i vrlo brzo formiranje vodećih grupa. U takvim meteo-nepogodama najbolje su se snašli slovenski Veterani A Uroš Vene i Jože Vesel koji su pobijedili utrku ispred Damjana Ivšaka iz BK Stubaki u vremenu 1:16:09 postavivši novi rekord prosjeka zadarske utrke – 41,365 kilometara na sat.

[pullquote align=”right”]Drugi ukupni u kategoriji najmlađih i prvi u U15 kategoriji slavio je novi biciklistički potencijal Karlo Knežević iz Biciklističkog kluba Zadar koji je ovom pobjedom povećao i vodstvo u Kupu Hrvatske ispred Vodičanina Roka Fržopa[/pullquote]Pobjedu kod Juniora odnio je David Jabuka iz BK Kamena-Tribunj, kategorija Kadeta pripala je također hrvatskom vozaču Filipu Kvasini, dok je među veteranima B slavio Dragutin Špiljak (Bk Stubaki). U najstarijoj kategoriji Veterana C pobjedu je odnio legendarni Primož Čerin koji je ove godine nastupio po prvi put u Zadru, a stariji ljubitelji biciklizma ga pamte kao jednog od najboljih seniorskih vozača bivše države koji je kao profesionalac nastupao na Giru i Tour de Franceu. Među rekraetivcima do pobjede je došao također slovenski vozač Srečko Brulc (KK Papež-Podgorje), a u toj kategoriji je mjesto na postolju osvojio i jedan član BK Zadar, Đani Matešić. Za kraj nam je ostalo spomenuti i pobjednicu u kategoriji Žena, Miu Radotić, trenutno jedinu hrvatsku biciklisticu u profesionalnom klubu (BTC City Ljubljana) koja je utrku sa svojim muškim kolegama završila na ukupnom 15. mjestu redoslijeda.

Ovako velik odaziv na zadarsku utrku i cijenjena imena koja su na njoj nastupila odraz su kvalitetne organizacije i tradicije koju “Prvi svibanj” ima u hrvatskim biciklističkim krugovima. Sve to ne bi bilo moguće prvenstveno bez pokrovitelja utrke Grada Zadra i Zadarske Županije,hotela Porto koji je ugostio sudionike,firme Duopromet, te neizostavne Policijske uprave Zadarske čiji djelatnici posao na osiguranju utrke obavljaju besprijekorno. Zahvale idu i studentima angažiranima u redarskoj službi koje proljetni pljusak nije obeshrabrio te su ostali na svojim mjestima do posljednjega kruga. Zahvaljujemo i Područnoj školi Krune Krstića te svim stanovnicima Ploče i Dračevca na strpljenju i podršci biciklistima prilikom prolaska kraj njihovih domova,  kazivao je i zahvaljivao po završetku događanja Neven Pavić, agilni tajnik kluba domaćina. Nama pak ostaje zahvaliti i čestitati i njemu i  članovima BK Zadar koji su kao i svake godine Praznik rada posvetili biciklizmu, neki organizirajući sve potrebno za uistinu besprijekorno održavanje natjecanja, a neki dakako uspješno braneći boje kluba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...