Zašto je mlijeko odjednom postalo nezdrava namirnica?

Zašto je mlijeko odjednom postalo nezdrava namirnica?

Godinama su nas učili da je mlijeko jako zdravo te da ga svaki dan treba konzumirati. No u posljednje vrijeme sve se češće može čuti da je mlijeko zapravo štetno te da može uzrokovati čitav niz zdravstvenih tegoba. A što je prava istina? Njome su se pozabavili stručnjaci, a mi vam donosimo njihove savjete vezane uz najčešća vjerovanja o mlijeku.

Mlijeko uzrokuje akne
Ovo sve raširenije vjerovanje ima svoje uporište i znanosti. Naime, istraživanje iz 2010. pokazalo je da zaista postoji povezanost između unosa mliječnih proizvoda i pojave akni. Upravo zato osobama koje imaju problema s aknama savjetuje se smanjenje unosa mliječnih proizvoda. U suprotnom, situacija bi se mogla pogoršati.

Mlijeko uzrokuje napuhnutost
I ovo je istina, ali ne za sve ljude. Neki nemaju nikakvih problema, a neki zaista osjećaju bol u trbuhu i napuhnutost. Kako objašnjavaju stručnjaci, napuhnutost je rezultat osjetljivosti na laktozu. To je znak da onda zaista ne trebate konzumirati mliječne proizvode. Zanimljivo je da se intolerancija na laktozu može pojaviti i u kasnijoj životnoj dobi, jer želudac odrasle osobe teže podnosi mlijeko.

Mlijeko uopće ne štiti kosti
Od davnina nas uče da mlijeko sadrži kalcij koji je nužan za zdravlje kostiju. Istina je da mliječni proizvodi imaju kalcij, ali i vitamin D koji je također ključan za zdravlje kostiju. Problem je to što previše kalcija, posebno ako nije prisutan vitamin D, može zapravo izazvati probleme s kostima. Što činiti? Stručnjaci kažu da je jedna čaša mlijeka na dan sasvim dovoljna ako ga uzimate zbog zdravlja kostiju.

Mlijeko deblja
Istina, ali i debljaju i mnoge druge namirnice ako ih se uzima u velikim količinama. Istraživanja pokazuju da djeca i odrasli koji piju velike količine mlijeka zaista jesu deblji od ljudi koji ne konzumiraju toliko često mlijeko i mliječne proizvode. Ako imate problema s kilogramima, nemojte pretjerivati s unosom mlijeka. No opet s druge strane, radije uzmite mlijeko nego kekse.

Mlijeko je nužno za dobro zdravlje
I ovo smo često čuli, ali to zapravo nije istina. Ne postoje dokazi da će vam se zdravlje pogoršati ako prestanete piti mlijeko. Da, mlijeko sadrži kalcij i vitamin D, ali te sastojke možete dobiti i iz drugih namirnica. Dakle, ako primjećujete da vam mlijeko uzrokuje probleme i želite ga se odreći, nemojte strahovati za svoje zdravlje. Jednostavno se okrenite drugim namirnicama koje imaju takve sastojke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...