Zbog duga države prema Autotransu, prijeti se ukidanjem subvencioniranih putnih karata

Udruga za razvitak hrvatskih otoka- Otočni sabor, upozorila je danas na mogući novi udar na život  otočana. Plaše se da se njime tako nastavlja, kako su prije istakli “poduži niz”, raznoraznih nameta.

Otočni sabor je dobio dopis Autotransa d.o.o. Rijeka, na temu mogućeg početka naplate usluga korisnicima, u skladu s tarifnim odredbama Društva. Dakle, kroz ekonomsku cijenu karata. Dopis je još upučen Vladi Republike Hrvatske na pažnju predsjednika Vlade, Zorana Milanovića i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na pažnju potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvitka gospodina prof.dr.sc.Branka Grčića, kaže Denis Barić, predsjednik OS-a.

U pristiglom dopisu se, ističe nadalje, navodi kako do sada nije dostavljen Ugovor o naknadi pružanja usluga javnog otočnog cestovnog prijevoza po Zakonu o otocima za otoke Brač, Cres, Korčulu, Krk, Lošinj, Rab i Pag, kao i poluotok Pelješac, iako su Proračunom za 2014.godinu u Provedbi mjera subvencioniranja otočnog javnog cestovnog prijevoza po Zakjonu o otocima, predviđena i rezervirana potrebna sredstva. Stvorio se dug Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU prema Autotransu  iznad 10.200.000 kuna!

Obzirom na sve te neželjene mogućnosti kao i gospodarske posljedice do kojih bi moglo doći redukcijom prava iz Zakona o otocima otočkom stanovništvu smatramo svojom obvezom o svemu ovome obavijestiti otočane i širu javnost, naglasio je prvi čovjek Otočnog sabora.
Inače, prijue neki dan su iz Udruge upozorili i na problem kod povlaštenog prijevoza na otoke novih vozila otočana i otočnih gospodarstvenika. Primjedba se odnosila na čl. 16 Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlešteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu (“Narodne novine” 34/14).

Predlaže se stoga nadopuna članka 16. Pravilnika na način da se na kraju stavka 1. briše točka, stavlja zarez i nadopuni slijedećim tekstom: “izuzev za nova vozila sa probnim tablicama i dokaza plaćanja istog, uz što je korisnik dužan posjedovati i odgovarajuću putnu kartu.”

S tom malom nadopunom barem simbolično bi se pomoglo otočanima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...