13. cikloturistički maraton u gradu Pagu

Trinaestu godinu zaredom u gradu Pagu 28. lipnja 2014. godine održava se paški cikloturistički maraton, u organizaciji Turističke zajednice grada Paga, Udruge Moj Bicikl te DVDa Pag. Međunarodni karakter ove kvalitetne promocije otoka Paga kao cikloturističke destinacije svake godine potvrđuje sve veći broj turistia iz Slovenije, Italije i Njemačke, koji se pridružuju maratonu.

Ove godine organizatori su uz standardnu rutu od 43 km dodali i Obiteljsku rutu od svega 13 km, kako bi u biciklijadi mogli sudjelovati ljudi različite fizičke kondicije te cijele obitelji.

Start maratona je u 14:00 sati i zajednički je za sve sudionike, koji će se zajedno voziti do skretanja za Kolan, gdje se Obiteljska ruta nastavlja do Povljane. Povratak biciklista na Rivu u gradu Pagu očekuje se oko 18:30 sati. Cikloturizam je jedan od najbrže rastućih selektivnih oblika turizma u posljednjih nekoliko godina kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

U Europi trenutno ima oko 200 milijuna biciklista, a predviđa se da će se u sljedećih 10 godina biciklistički turizam čak utrostručiti. Najveća stopa rasta predviđa se za Njemačku i Austriju, koja su Hrvatskoj ujedno i tradicionalno najvjernija turistička tržišta. U Europi je biciklistički oblik aktivnog odmora sve traženiji, osobito zbog globalnog trenda brige o ekologiji i zdravlju. Nova područja i ljepote koje se otkrivaju, rekreacija, obilazak i upoznavanje znamenitosti tradicionalnim cestovnim i drugim transportom ostali bi potpuno neprimijećeni.

Hrvatska je u svijetu prepoznata i po biciklističkim izletničkim turama, ali i po sportskim natjecanjima i ekstremnim biciklističkim disciplinama, a zbog svoje geografske raznolikosti, iako spada u manje europske zemlje, ima perspektivu postati jedna od vodećih turističkih destinacija ovog oblika turizma.

Otok Pag jedinstven je i jedan od najduljih otoka Lijepe naše, obiluje prirodnim ljepotama netaknute prirode, suhozida i krša. Biciklističke staze protežu se po cijelom otoku, pa tako ljubitelji biciklizma mogu uživati i u ostatku 115 km duge staze te u ljepotama otočnog krajolika i jedinstvene rute.

Sudionike maratona pozdravit će i gradonačelnik grada Paga Željko Maržić, direktorica Turističke zajednice grada Paga Željka Miletić, predsjednik DVD-a Pag Frane Fabijanić i predsjednica Udruge Moj Bicikl Darinka Jug te će za tu priliku sudionicima podijeliti priznanja i nagrade za najudaljenijeg učesnika, najmlađeg i nastarijeg učesnika te najmaratonce.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...