Ako Putin ne nagovori separatiste ne predaju, snosit će posljedice

Poljska ove godine slavi 25. godina demokratskih promjena i tom prigodom u dvodnevni posjet Poljskoj i srednjoistočnoj Europi stiglo je najjače izaslanstvo iz SAD- a, na čelu s predsjednikom Barackom Obamom te državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

Američki predsjednik susreo se i s predstavnicima drugih srednjoeuropskih zemalja, među kojima je i hrvatska delegacija predvođenja predsjednikom republike Ivom Josipovićem.

U utorak, prvog dana posjeta sastao se s domaćinom poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim i premijerom Donaldom Tuskom.

Glavne teme razgovora bile su stanje u susjednoj Ukrajini, pitanje sigurnosti regije kao i tema energetske sigurnosti Srednjoistočne Europe. Obama je poručio iz Varšave, predsjedniku Ruske federacije Vladimiru Putinu da mora početi „ konstruktivno razgovarati s vlastima u Kijevu na način da svi separatisti predaju oružje “.

Američki predsjednik otkrio je u Varšavi da su njegovi odnosi s Putinom uvijek bili samo gospodarske naravi te da Putin ima izbor ili nagovoriti separatiste u Ukrajini da predaju oružje ili podnijeti još veće posljedice koje će donijeti sankcije.

Barack Obama nakon razgovora s poljskim premijerom Tuskom najavio je da će se obratiti Američkom kongresu kako bi pozitivno riješio “inicijativu podrške Europi“, koja je procijenjena na milijardu dolara pomoći. Predsjednik Obama obećao je u Varšavi povećanje izvoza energije iz SAD-a u Europi što bi smanjilo ovisnost Starog kontinenta od energije iz Rusije. U okviru razgovora između američke i poljske delegacije na vrhu obećano je i povećanje broja američkih snaga u Poljskoj u okviru NATO saveza.

Prije mjesec dana u Poljsku je stiglo 150 pripadnika specijalne desantne brigade koji su se pridružili tri stotine marinaca ranije poslanih na vojne vježbe. Dodatno je povećan broj pilota i vojnih zrakoplova F 16. Spomenuti broj američkih vojnika daleko je ispod očekivanja Poljaka koji su zahtijevali slanje 10 tisuća vojnika. Prvog dana posjeta osim susreta s predsjednicima drugih srednjoeuropskih država, održat će se i svečana gala uručenja nagrade Solidarnosti. Dobitnik nagrade Solidarnost u visini milijun eura je ukrajinski političar i lider Tatara s Krima, Mustafa Džemilev. Drugog dana posjete Poljskoj, u srijedu pred kraljevskom palačom u Varšavi, američki predsjednik Barack Obama održat će govor za građane okupljene na glavnom trgu starog grada u Varšavi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...