“Armeniji lome kičmu” u srijedu, u 21 sat, o eko-kolonizaciji i korporacijama

Dakle, Armenija (armenski Hayastan), službeno Republika Armenija je država na južnom Kavkazu. Na zapadu graniči s Turskom, na sjeveru s Gruzijom, na istoku s Azerbajdžanom, na jugu s Iranom i azerbajdžanskom eksklavom Nahičevan.

Prije raspada Sovjetskog Saveza je Armeniji po Staljinovoj odluci (iz 1923., kad je bio ministar za narodnosti) pripadala i eksklavica Baškend unutar teritorija Azerbajdžana, dok su Azerbajdžanu pripadale četiri eksklave unutar pokrajine Tavuš i jedna u pokrajini Ararat.

Kad se Sovjetski Savez raspao i kad su se pojavile napetosti oko Gorskoga Karabaha, obje su države pripojile te eksklavice svojem teritoriju. Trenutačno su otvorene granice s Gruzijom i Iranom, dok su zatvorene granice s Turskom i Azerbajdžanom. 1991. Armenija je nastala na području bivše Armenske SSR.

E, sad, Armenija zbilja rijetko dospije na naslovnice međunarodnih mainstream medija, a kad je riječ o korporacijama koje truju okoliš i domaće stanovništvo i stavljaju na kocku čitave eko sustave – možete biti posve sigurni da o tome na televiziji nećete vidjeti ništa. Ipak, jedan dokumentarni film, svježe objavljen s titlovima na engleskom jeziku, otkriva šokantnu priču – pravo lice rudarstva u Armeniji, preciznije regiji Syunik.

Naime, kako se u njemu naglašava, svjetska rudoeksploatatorska mafija i njeni raznovrsni lokalni elementi podvrgavaju, navodno,  Armeniju eko-kolonizaciji. Armenska vlada, rudarske kompanije i banke koje te projekte kontinuirano financiraju tvrde kako profitom dobivenim od rudarenja razvijaju Armeniju. Rudnici u ‘nezavisnoj’ Armeniji eksploatiraju se preko 20 godina, kako to da prosječni Armenac još uvijek čeka ‘razvijenu’ zemlju o kojoj govore, kako objasniti masovne emigracije iz zemlje koja bilježi rast i razvoj? Je li Armenija uistinu sigurna zemlja ukoliko su njena granična područja potpuno opustjela? Može li Armenja preživjeti sa slomljenom kičmom?, ističu i pitaju se autori filma „Armeniji lome kičmu“ (Armenia’s breaking backbone) koji su producirali Pan-Armenian Environmental Front i Armenian Renaissance – Los Angeles Chapter team.

Film se može pogledajte u klubu ACME u sklopu programa „Ekologija u sridu“, naravno u srijedu, 11. lipnja u 21 sat. Ulaz je slobodan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...