Zbog nastavljanih nemira, Obama spreman na zračne napade u Iraku?

Američki predsjednik Barack Obama je rekao u četvrtak da proučava sve opcije smirenja nasilja koje pogađa Irak i napredovanja džihadističkih boraca prema Bagdad.

‘Ono što smo vidjeli posljednjih dana pokazuje u kojoj će mjeri Irak trebati više pomoći Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice’, rekao je Obama nakon susreta s australskim premijerom Tonyjem Abbottom.

‘Naša ekipa nacionalne sigurnosti razmatra sve opcije’, dodao je.

Američki predsjednik je rekao kako ‘ne isključuje ni jednu mogućnost’ te da treba zajamčiti da se ‘džihadisti ne nastane stalno u Iraku ili Siriji’.

Neki američki parlamentarci vrše pritisak na Baracka Obamu da dozvoli američke udare kao podršku iračkoj vojsci, protiv boraca Islamske države u Iraku i na Levantu (EILL).

Bijela kuća je priopćila kako SAD ne razmišlja o slanju kopnenih snaga u Irak kako bi pomogli u suzbijanju pobune.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je kako je Obama rekavši da ne isključuje ni jednu mogućnost mislio da ne isključuje zračne udare.

Obama je naglasio da je izravno obznanio iračkom premijeru Nuriju al-Malikiju da ga zabrinjava nedostatna politička suradnja u zemlji.

‘Prošlih godina nismo vidjeli istinsko povjerenje i suradnju između umjerenih sunitskih i šijitskih čelnika unutar Iraka’, istaknuo je.

Zaključio je da to djelomično objašnjava slabosti zemlje i utjecaj na vojnu sposobnost zemlje, te naglasio da nasilja posljednjih dana moraju za iračku vladu predstavljati alarm.

Džihadistički borci napredovali su u četvrtak prema Bagdadu nakon što su preuzeli posljednje teritorije na sjeverozapadu Iraka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...