Benkovac proslavio Dan grada, Anti Gotovini i Mladenu Markaču uručena povelja počasnog građanina

Premda službeno Dan grada obilježava na samu svetkovinu nebeskog patrona, Sv. Ante, svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Benkovca, u četvrtak je, dan uoči blagdana, uz prigodan program, proslavljen Dan Grada Benkovca. Događanje je tradicionalno započelo na Gradskom groblju gdje su zapaljene svijeće i položeni vijenci podno središnjeg križa u znak sjećanja na sve poginule tijekom Domovinskog rata.

Na Kaštelu Benković okupio se potom veliki broj gostiju, a među njima i generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su proglašeni počasnim građanima Benkovca. Iako se samo proglašenje počasnim građaninom generala Gotovine zbilo još prije 11 godina, povelja mu je iz ruku gradonačelnika Benkovca Branka Kutije uručena tek na ovogodišnjoj sjednici. Tom prigodom generali su se zahvalili na odanoj im počasti rekavši da se tim činom odaje počast svim hrvatskim braniteljima, posebno onima stradalima u stvaranju RH.

Također su se zahvalili svim Benkovčanima koji su bili uz njih dok su boravili u zatvoru u Haagu. Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Gradskog vijeća Maja Brkljača kazavši pak kako „bez obzira na stranačku pripadnost, svi imaju jedan zajednički cilj, a to je da vode politiku koja ide u korist svakog čovjeka koji živi na području benkovačke lokalne samouprave ali i izvan njenih granica“.

Branko Kutija u svom je pozdravnom govoru kao gradonačelnik istaknuo niz značajnih projekata kojim se stvaraju upravo bolji preduvjeti za život građana Grada Benkovca. Među njima posebno je naglasio razvoj poljoprivrede i stvaranje preduvjeta sa željom da Benkovac postane turistička destinacija, zatim „eksploataciju naširoko poznatoga benkovačkog pločastog kamena, ulaganja u sustav odvodnje, brigu o mladima ali i starijima, ulaganja u sportu, kulturi kao i projekt Benkovačkog kulturnog ljeta“.

Nazočne je na svečanoj sjednici također pozdravio župan Stipe Zrilić kao i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, a svečanosti su nazočili i gosti iz dvije slovačke općine Chorvatsky Grob i Jarovce, u kojima žive pripadnici hrvatske nacionalne manjine i koji su prethodno s Gradom Benkovcem potpisali Sporazum o suradnji i prijateljstvu, kazali su iz Grada.

Naravno i 2014. Grad Benkovac uručio je javna priznanja, pa je tako za izniman doprinos na području gospodarstva nagradu primio Željko Vrsaljko iz Uljare Nadin, dok je za doprinos s područja kulture nagrada pripala Zavičajnom muzeju Benkovac.

Nagrade u području sporta primili su na sjednici iznimno talentirana Matea Čerina iz Atletskog športskog kluba Benkovac, kao i mladi državni prvaci, brat i sestra Kate i Roko Šare, članovi Kickboxing kluba “Velebit” Benkovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...