“Biogradski stol” na rivi dug 170 metara, po deveti put u petak

Malo po malo i na red je došao i “Biogradski stol”, tradicionalna manifestacija koja već niz godina obilježava početak turističke sezone na području Biograda. Izvrsno događanje pokrenuto je prije devet godina na poticaj Gradske uprave i TZ Biograd na čijem je čelu Ivo Eškinja.

Inicijativa je nastala kao gastro zbivanje ususret sezoni, počeli smo skromno, a kao i svaki projekt u početku imali smo i niz poteškoća. No, ono što nije bilo upitno je činjenica da se u realizaciju uključio čitav sektor ugostiteljstva u gradu Biogradu i na svu sreću ta simbioza i to zajedništva ostali su i dan danas, kazao je Eškinja za službene stranice Grada.

Idejni tvorac, koji inače nakon ovogodišnje manifestacije Biogradskog stola odlazi u zasluženu mirovinu, tvrdi kako je osnovni cilj bio da ugostitelji pripreme po tri prepoznatljiva jela iz njihovih kuhinja, da ih gosti koji su u gradu kušaju, i onda ponesu sa sobom na odlasku, a samim tim i promoviraju grad i njegovu gastro ponudu kao tradiciju i kao svojevrsni brand.

Uz prezentaciju jela na otvorenom upriličio se s vremenom i niz popratnih događanja koja se u takvu manifestaciju uklapaju, što se u konačnici pokazalo kao izvrstan recept za početak pune turističke sezone u Biogradu, a taj naš prvi stol bio je dug 170 metara. Na njemu je sudjelovalo 60-ak sudionika, uglavnom s našeg lokalnog područja. I Grad i sami sudionici osigurali su stolove i stolnjake, dok smo naveći dio posudili iz naših hotela. Iako smo bili zadovoljni, nismo mogli pretpostavili kakav će odjek imati i kakvo zanimanje pobuditi manifestacija. Naredne godine proširio se broj sudionika, prvo s područja čitave županije, a zatim na prostor čitave RH, pa je zadnjih godina stol izašao i izvan prvotno zamišljenih okvira, tvrdi Ivo Eškinja.

Tijekom održavanja iz godine u godinu, mijenjao se i sadržaj, tako da ona danas nudi najrazličitiju domaću autohtonu ponudu, ponudu kontinentalne Hrvatske, ali i zemalja iz okruženja. Preraslo je to u veliku i značajnu manifestaciju koju su tada i nazvali “Festival izvorne hrane, pića, gastronomskih delicija, izvornog suvenira i folklora”.

Biogradski stol - plakat 685

Prije dvije godine skratili smo naziv u “Biogradski stol”, no njegova ponuda, sadržaj i namjena je ostala ista. Da je projekt bio pun pogodak potvrđuju i podaci, jer je sa šezdeset sudionika sada prerastao u brojku njih preko 400 s još brojnijim kulturnim, kulinarskim i zabavnim pratećim ponudama, zaključuje Eškinja.

“Bigradski stol 2014” bit će postavljen duž cijele rive u dužini 1.200 metara, a otvorenje je predviđeno za petak, 6. lipnja, u 20:00. Manifestacija traje četiri dana, a nema sumnji kako će ponovno predstaviti pravo bogatstvo i raznolikost ne samo gastro ponude, nego i kulturnih i zabavnih sadržaja kraja, ističu iz Grada Biograda.

Preporuka svim sudionicima, akterima glavnog i popratnih događanja, je da i njihova odjeća ima obilježje mjesta, odnosno sredina iz kojih dolaze, pa bi biogradska obala idućeg vikenda stvarajući dodatnu atmosferu šarolikosti trebala biti i puna folklornih nošnji iz svih djelova Lijepe naše i susjednih nam zemalja.

Time uistinu starta ljetni šušur u Biogradu na Moru koji se odmah potom nastavlja pripremom i odvijanjem “Croatia Harley days 2014.“ od 12 do 15. lipnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...