Dolaze “kralj” Luka, “knez” Suba i “mali” Šime “svjetioničar”

Tri su imena sa ZD matičnom adresom na konačnom spisku putnika za Brazil u adresaru Nike Kovača. Ne može se reći kako je to neko iznenađenje, uostalom sva trojica su i ranije bila prisutna u reprezentativnim akcijama. Doduše, dvojica su se nalazila u svim užim kombinacijama ranijih i aktualnog izbornika, dok je jedan, najmlađi među njima, ipak morao uložiti nešto više truda na Apeninima da stekne status sigurnog „letača“.

Idemo redom, Danijel Subašić, standardna je pričuva neprikosnovenom, rekli bi naši vrli kolege skloni sličnim epitetima, legendarnom, Stipi Pletikosi na vratima „vatrenih“, onaj bez kojega se ne može zamisliti HR klupa, uvijek spreman za uskočiti među vratnice ako ne daj Bože zatreba. Podrška u podizanju atmosfere u stilu učitelja Tomislava Tumbe Rogića.

Danijel Subašić

Rođeni Zadranin karijeru je započeo braneći za klub iz rodnog grada. Prvi nastup bilježi sezone 2003./04., da bi već nakon toga dobivao sve više prilika. U 2. HNL brani redovito iskazavši se kao talentiran golman, sve dok se nije posvađao sa vanjskim suradnikom kluba Renom Sinovčićem zbog navodne prisile na produljenje ugovora.

Dio te sezone 2006./07. stagnira, trenirajući sa juniorima, dok sudskim putem nije dokazano kako nije bilo prisile na potpisivanje ugovora. Krajem sezone dolazi do pomirbe pa se Subašić vraća na gol ligaša sa Stanova. Naredne godine Zadar ulazi u prvu ligu gdje postiže solidne rezultate čime se pobuđuje sve veće zanimanje za mladog „portira“. Nakon borbe između Dinama, Hajduka i nekih inozemnih klubova, odlazi na jednogodišnju posudbu u splitskog prvoligaša uz opciju potpisivanja trogodišnjeg ugovora po završetku prvenstva.

Nakon uspješne polusezone među vratnicama Hajduka na jesen je dogovoren i transfer iz Zadra u splitsku momčad. Sa Hajdukom je 2010. osvojio nacionalni kup HNS-a. U siječnju 2012. karijeru nastavlja u Francuskoj, potpisao je ugovor s slavnim Monacom na četiri i pol godine i odmah se priključio novom klubu u kojemu je brzo postao No1.

Popularni Suba za izabranu vrstu je debitirao 14. studenog 2009. godine u prijateljskoj utakmici sa Lihtenštajnom. Još je nastupio u prijateljskim utakmicama sa Austrijom i Estonijom. U sva tri susreta nije trebao ići po loptu u mrežu iza svojih leđa.

Trenutna mu je tržišna vrijednost 3.1-3.5 milijuna eura. Beaneći za Monaco, stekao je renome u svijetu nogometa, iako i dalje u „repki“ ostaje broj dva.

Dobre strane prema analizi T-portala su: odličan je na crti, niti jedan udarac za njega nije nerješiva zagonetka, a kada dobro uđe u susret sposoban je nanizati nekoliko sjajnih obrana. U slabije strane ubrajaju se, slično kao i kod Plete, to da niti on ne uživa pretjerano kada mu se vrati lopta u noge, niti je vičan izlascima s crte, a i visoke lopte znaju zadati dosta problema. Sve su to dodatni elementi igre, oni koji nisu direktno povezani sa samim branjenjem udaraca, gdje DS ponekad može imati problema.

Kad je u pitanju aktualna sezona:biti prvi vratar francuskog viceprvaka već je velika stvar sama po sebi, a on je ove sezone u 35 utakmica, koliko je branio za „kneževe“ u ligi, čak 13 puta ostao nesavladan. Slijedeće bi godine mogao biti prvi vratar momčadi koja će jurišati i na domaće i na europske titule, u što nitko i ne sumnja.

Rođen je 27. listopada 1984. Visina-191 cm, klub- Monaco, broj-1, pozicija- vratar, ugovor ističe- 30. lipnja 2017. Mlađi uzrasti- NK Zadar, Igračka karijera: 2003. – 2008. NK Zadar, 2008. Hajduk Split, posudba, 2008. – 2012. Hajduk, 2012. –Monaco…

Šime Vrsaljko

Šime Vrsaljko (Zadar, 10. siječnja 1992.) je pak hrvatski nogometaš koji trenutačno nastupa za talijanski klub Genoa. Igra na poziciji desnog braniča. Bio je mladi hrvatski reprezentativac i istodobno povremeni A reprezentativac. Pridružio se momčadi Dinama u sezoni 2009./10., ali je odmah otišao na posudbu u Lokomotivu za koju je nastupio u svih sedamnaest utakmica u jesenskom dijelu prvenstva. Prvoj momčadi Dinama se priključio u zimskoj stanci, a prvi nastup je imao u veljači 2010. protiv Croatije iz Sesveta.

Godine 2010. dobitnik je nagrade za najveću mladu nadu, koju dodjeljuje Klub navijača hrvatske nogometne reprezentacije “Uvijek vjerni”, darovitost potvrđuje iz dana u dan.

Rođen je 10. siječnja 1992. Visina-183 cm, klub- Genoa, broj-20, pozicija-branič. Mlađi uzrasti 2006. – 2009. NK Zadar i Dinamo Zagreb. Seniori: 2009. Dinamo- Lokomotiva, posudba, 2009.-2013. Dinamo Zagreb, 2013. Genoa 1893. Italija.

U reprezentaciji ima upisanih pet nastupa. Debitirao je 9. veljače 2011. kontra Češke-4:2. Trenutna mu je tržišna vrijednost- 6.6- 7.5 milijuna eura. Bio je godinama na marginama Dinamove momčadi, da bi ove sezone, igrajući za Genou, na stadionu pored poznate lanterne pokazao kako može izdržati zahtjevni ritam talijanske Serie A. Pobudio je interese i većih klubova, a pokazao je da može igrati i na poziciji beka i krila.

Prema T-portalu dobre strane su igrača: cijele je sezone u klubu igrao na poziciji desnog krila, koja mu je očito bolje legla od bekovskog mjesta. Pokazao je prodornost, moć ponavljanja i obrambenu odgovornost koja je ključna u talijanskom prvenstvu, a koja mu je kronično nedostajala tijekom perioda u dresu Dinama. Slabije strane: koncentracija u igri i žustrina elementi su igre koji su bili njegov problem, a niti tehnički nije besprijekoran. Zna mu se dogoditi da na terenu djeluje do kraja nezainteresirano i tromo, a akcije kao da prolaze pokraj njega. Mnoge je te nedostatke ove godine ublažio u Serie A.

U aktualnoj sezoni krenuo je odlično, da bi mu sve pokvarila proljetna ozljeda. Genoa je sezonu okončala u donjem dijelu ljestvice, ali Vrsljako je bio jedan od boljih iz njihovog kadra, što potvrđuje i interes većih klubova, pogotovo milanskog Intera.

I na koncu, „kralj“. Maestro „kraljevskog kluba“. Ključna figura. O njemu znamo sve, no ipak. U najkraćim mogućim crtama. Iako, trebala bi nam knjiga. Film je već sniman.

Luka Modrić

Luka Modrić (Zadar, 9. rujna 1985.), hrvatski je profesionalni nogometaš i hrvatski nogometni reprezentativac koji trenutačno igra za španjolski nogometni klub Real Madrid, većinom kao razigravač na poziciji navalnog veznog ili na poziciji lijevog krila.

Nogometnu karijeru započeo je u mlađim uzrastima NK Zadra, da bi 2000. prešao u Dinamo gdje je, preko posudbi u Zrinjskom iz Mostara i Interu iz Zaprešića, izborio mjesto u prvih jedanaest zagrebačkih plavih. Sa Dinamom je uzastopce osvojio tri naslova državnoga prvaka (2006., 2007. i 2008.), kao i dva naslova pobjednika Hrvatskog nogometnog kupa (2007. i 2008.). Tomu je pridodao i jedan osvojeni Superkup iz 2006. , a također je dobitnik godišnje nagrade Sportskih novosti za najboljeg igrača Prve hrvatske nogometne lige, koja mu je dodijeljena 2008. Dobitnik je i nagrade za najveću nadu hrvatskoga nogometa koju mu je 21. prosinca 2004. godine dodijelio Večernji list.

U proljeće, 15. svibnja 2008. prodan je engleskom prvoligašu Tottenham Hotspuru za 16.5 milijuna funti, čime je izjednačio rekordni iznos koji je klub prethodno platio za napadača Darrena Benta. Iako u početku nije bilježio dobru natjecateljsku formu, po dolasku novog menadžera na klupu Tottenhama, Harryja Redknappa, postao je ključni igrač svoje momčadi. Prvi značajan uspjeh s londonskim klubom napravio je već u svojoj prvoj sezoni kada je Tottenham izgubio finalnu utakmicu engleskog Liga kupa protiv Chelseaja nakon izvođenja jedanaesteraca.

Klupski su mu trofeji: Dinamo Zagreb- Prvak Hrvatske (3): 2005./06., 2006./07., 2007./08. Hrvatski nogometni kup (2): 2007., 2008. Hrvatski nogometni superkup (1): 2006. Real Madrid- Kup kralja (1): 2014. Španjolski superkup (1): 2012. Liga Prvaka (1): 2014.

U hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji nastupio je na SP 2006. u Njemačkoj, na Europskom prvenstvu 2008. godine u Austriji i Švicarskoj, pa na Europskom prvenstvu 2012. u Poljskoj i Ukrajini. Odličnim je igrama u dresu nacionalne vrste zaslužio epitet najvažnijeg igrača tadašnjega izbornika Slavena Bilića.

Rođen je u Zadru a prve godine života proveo je u malom dalmatinskom selu Modrići nedaleko Obrovca, odakle je podrijetlom i njegova obitelj. Ime je dobio po djedu Luki koji je po zanimanju bio cestar i radio na državnim cestama koje su povezivale Dalmaciju i Liku. Njegovi roditelji radili su u obrovačkim socijalističkim poduzećima, sve do početka agresije na Hrvatsku. Modrići su se 1991. godine našli na teritoriju na kojem su pripadnici srpske vojske radili strašan teror nad hrvatskim stanovništvom. Žrtva je srpske agresije 18. prosinca 1991. tako postao i Modrićev djed Luka.

Nakon smrti djeda, Modrićeva obitelj preselila se u Zadar gdje su kao prognanici dobili smještaj u hotelu Iž. Njegov otac Stipe, dobio je tada posao u hrvatskoj vojsci, a kako je hotel Iž bio smješten blizu stadiona NK Zadra, Luku je upisao u nogometnu školu. Unatoč teškim vremenima, Modrićev otac uspijevao je izdvajati dio novca iz svoje plaće kako bi sinu omogućio treniranje nogometa u najboljim mogućim uvjetima.

Po završetku rata, kada je imao deset godina, Modrić se zajedno s Mariom Grgurovićem zaputio na probu u splitski Hajduk, no tamošnja ih je trenerska struka ocijenila kao fizički slabe, ni prvi na zadnji (Perišić, Jelavić, Čop, Livaja…) kardinalan propust struke Majstora s mora. S Hajdukom su kasnije sudjelovali na nekoliko nogometnih turnira u Italiji i unatoč tome što su bili među zapaženijim igračima u Hajduku su mislili kako dječaci nemaju budućnosti u nogometu, prvenstveno zbog nedostataka tjelesnih predispozicija.

Nakon što je završio osnovnu školu, Modrića je šef omladinskog pogona NK Zadra Tomislav Bašić preporučio Zdravku Mamiću, tadašnjem članu Dinamovog izvršnog odbora. Mamić je bez ikakvih prethodnih saznanja o igračevim sposobnostima prihvatio preporuku pa je Modrić, nakon osam godina provedenih u nogometnoj školi NK Zadra, 2000. godine potpisao stipendijski ugovor s klubom iz Maksimira. Dalje je povijest, na sreću nezavršena…

Ljeti 2012. govorilo se je da bi Modrić trebao postati igrač madridskoga Reala. Trakavica je trajala dugih 80 dana nakon čega je predsjednik Tottenhama napokon odlučio pustiti svog ponajboljeg igrača u redove španjolskog velikana. Luka je toga dana postao najplaćeniji hrvatski nogometaš i šesti najplaćeniji igrač u Realovoj povijesti. 27. kolovoza 2012. godine Modrić je potpisao petogodišnji ugovor s RM, a debitirao je tri dana kasnije protiv Barcelone u utakmici španjolskog Superkupa. Svoj prvi La Liga pogodak za Real Madrid postigao je u utakmici 10 kola sezone 2012./13., protiv FC Real Zaragoza.

E, da, visok je 173 cm, u klubu nosi broj 19, pozicija – veznjak. Mlađi uzrasti-NK Zadar 1992.-2000, NK Dinamo 2000.-2003. Prva ekipa:  2003. – 2008. Dinamo Zagreb, 2003. – 2003. HNK Zrinjski, posudba, 2004. Inter Zaprešić, posudba, 2008. – 2012. Tottenham Hotspur, 2012. Real Madrid.

Debi u reprezentaciji ubilježio je 1. ožujka 2006. u Baselu, u prijateljskom ogledu protiv Argentine kada je igrao 84. minute nakon čega ga je zamijenio Jerko Leko, a Hrvatska je utakmicu pobijedila s 3:2. Ukupno je za seniorsku vrstu nastupio 72 puta i bio strijelac 8 pogodaka, a još 37 puta je nastupao za mlađe uzraste selekcija.

Tržišna mu je vrijednost između 35 i 40 milijuna eura. Dovoljno je reći kako se nametnuo kao ključna figura u veznom redu novog Prvaka Europe Real Madrida. Francuski nogometni stručnjak Gérard Houllier opisuje Modrića kao izuzetnog radnika na terenu, staloženog igrača s odličnim pregledom igre i preciznim dodavanjima.

Dobre strane po analizi T-portala:  mnogi poznavatelji nogometa rado će ga prozvati najboljim centralnim veznim igračem na svijetu, pa to dovoljno govori o njegovim kvalitetama. Kao malo koji drugi igrač, Luka je sposoban nametnuti tempo igre, riješiti se igrača prvim dodirom s loptom i imati potrebno ubrzanje s loptom u nogama zbog čega ga teško prate protivnički igrači. Sposoban je diktirati tempo igre svih 90 minuta, a pritom i odraditi ogroman obrambeni posao čime je zaista i postao ponajbolji centralni vezni planeta.

U slabije strane, ako ih ima ide to da nedovoljno puca po golu i općenito riskira, ali to zapravo nisu toliko slabosti što se njegovih klupskih igara tiče, koliko onih u reprezentaciji, gdje se od njega očekuje da preuzme ulogu koja je ponešto drugačije od one koju ima u majici Real Madrida. Sve to ovisi od onoga što će od njega zahtijevati trener sastava.

Par rečenica o aktualnoj sezoni: teško da je mogla biti bolja. U možda najboljem klubu na svijetu nametnuo se, tvrdi portal, kao ključni igrač sredine terena pa je to dovoljna potvrda njegove vrijednosti i potencijala. Ovom se sezonom i definitivno uvrstio među samu europsku igračku elitu. Osvajanjem Lige prvaka protiv Atletica, upisao se u povijest kluba (jubilarna 10. titula), namjestio je i prvi pogodak. Na SP-u će istrčati s novom frizurom, naš Luka…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...