Denis Barić: “Pišemo tužbu nastavi li se diskriminacija u cijeni vode prema otočnim privrednicima!”

Ukoliko se u novim izmjenama Zakona o otocima po pitanju subvencioniranja vode ne uvrste otočni gospodarstvenici, i time im se ne omogući ravnopravnost nego ih se nastavi diskriminirati, bit ćemo prisiljeni pokrenuti tužbu,  kazao je u četvrtak predsjednik udruge Otočni sabor Denis Barić na sastanku dalmatinske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca na brodu Sea Star.

Predložili smo da se provedu izmjene Zakona o otocima, kako bi otočni gospodarstvenici plaćali jednaku cijenu kao i oni na kopnu. Otočanin kao fizička osoba ima pravo na subvencioniranu vodu, a kao gospodarstvenik obrtnik nema, već mora plaćati ekonomsku cijenu i ne može biti konkurentan, rekao je Barić, najavljujući pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o otocima s Ustavom, prenosi Dulist iz Dubrovnika.

Također, prvi čovjek OS-a upozorio je kako će otoci koji su u sastavu razvijenih gradova i općina, zbog novog Zakona o regionalnom razvoju, potpasti pod veći indeks razvijenosti, premda je situacija sasvim suprotna. Osim toga, problem je i povezanost s kopnom po pitanju prijevoza proizvoda i turista, posebno prema udaljenijim otocima.

Brodske veze moraju omogućiti dnevne migracije s otoka, kako bi se živjelo na otoku, a radilo na kopnu i obratno. Zato je potrebno otočkim gospodarstvenicima omogućiti povoljan prijevoz proizvoda, kako bi bio konkurentan. Molimo Vladu RH da donese otočni godišnji program i izradi strategiju razvoja otoka u suradnji s otočanima i lokalnim samoupravama,  istaknuo je također Barić, dodajući kako otočanima ne treba olakšati život, već omogućiti jednakost šansi kakvu imaju stanovnici u kopnenim naseljima.

Inače, prisutni zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić kazao je kako HUP daje potporu Otočkom saboru i želi ukazati na probleme poslovanja na otocima.

Hrvatski otoci su, naglasio je Jakelić, ogroman potencijal, ali i jezgra daljnjeg razvoja, demografske obnove i opstojnosti ljudi na tom području. Dosadašnja rješenja nisu zadovoljavajuća i ne udovoljavaju minimalnim uvjetima za održivi razvoj. HUP podupire inicijativu OS-a prema državnim institucijama.

Član Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija Joze Tomaš, izvještava nadalje Dulist, rekao je kako jedino turizam izvlači državu iz teške gospodarske situacije i pojavljuje se u BDP-u s gotovo 20 posto udjela.

Sva snaga upregnuta je u turizam, ali javljaju se problemi generalne strategije na svim razinama, od nautičkog turizma, cruisera, privatnih apartmana ili hotela. Dosta toga se događa po inerciji jer je tržište prilagodljivo, a regija dostupna. Velik broj gostiju pridonio je brzom razvoju mikro-poduzetnika koji u starim gradskim jezgrama otvaraju velik niz apartmana i soba. U nedostatku hotelskog kapaciteta to je dobro i potrebno, ali se postavlja pitanje dugoročne opravdanosti tog ulaganja,  zaključio je Tomaš.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske organizira inače danas, u petak, 14. sjednicu Otočnog vijeća u Pagu, u Kneževom dvoru, pod predsjedanjem predsjednika Otočnog vijeća, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, prof. dr. sc. Branka Grčića.

Na dnevnom redu nalaze se, izvijestili su, izmjene i dopune Zakona o otocima, priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova Europske unije, stvaranje baze projektnih ideja na području otoka Republike Hrvatske „Projekt Otoci“, kao i tema EU fondovi i otoci, ali i upitnik o održivom razvoju otoka.

Podsjetimo kako Otočno vijeće broji 34 člana. Među njima su čak tri saborska zastupnika, 11 predstavnika ministarstava i 19 predstavnika obalno-otočnih županija. Pored članova OV-a skupu bi trebali nazočiti gradonačelnici i načelnici obalnih i otočnih županija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...