Dolazi nam pogoršanje vremena: stiže zahlađenje, oluje, gromovi i tuča!

Utakmice Svjetskog prvenstva, osobito one hrvatske reprezentacije, mnogi će htjeti pratiti na otvorenom, pred golemim ekranima, u što većem društvu navijača.

No prema najavama naših meteorologa, navijačko bi zadovoljstvo večeras, ali i narednih dana mogli pokvariti pljuskovi, tuča, pa i olujno nevrijeme. Ipak, čini se da je vjerojatnost za ove ekstremne vremenske pojave, barem večeras, veća pred utakmicu nego tijekom nje.

Najtopliji ovogodišnji dan

Jučerašnji je dan u većem dijelu Hrvatske bio natprosječno topao. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru jučerašnjih najviših 33,9°C prvi je puta izmjereno u povijesti mjerenja na toj postaji od 1. siječnja do 11. lipnja. Naravno, poslije je bilo i viših temperatura, 5. srpnja 1950. čak i 40,4°C, ali jučerašnji je dan najraniji tako vruć do sada, piše u svojem Meteo kutku Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Na splitskom je pak Marjanu pretprošla noć, s najnižom temperaturom zraka od 25,6°C, bila druga najtoplija u povijesti mjerenja do 11. lipnja – više je bilo samo 26,3°C izmjerenih 10./11. lipnja 2003, a i srednja najniža temperatura u razdoblju od 7. do 11. lipnja ove je godine bila rekordno visoka. Noćas je u Splitu ipak bilo malo podnošljivije, uz najnižih 23,8°C, ali ne i u Dubrovniku, u kojem je najniža temperatura zraka bila čak 27,2°C.

Nestabilnosti, oluje, gromovi, tuča!

Osim iznadprosječne topline, jučerašnji će dan neki, uglavnom u Dalmaciji i istočnoj Hrvatskoj, pamtiti po pljuskovima, grmljavini, kratkotrajnom olujnom vjetru, pa i po tuči. Danas će jakih vertikalnih razvoja oblaka, u kojem se događaju olujni procesi, osobito biti na zapadu i sjeverozapadu Hrvatske te dijelu Dalmacije. Kratkotrajna mjestimična kiša, često u obliku pljuskova koje će pratiti i grmljavina, gotovo je sigurna, kao i prolazno jak, na udare gdjegod i olujni vjetar, a u ovakvim stanjima atmosfere, kada na odviše zagrijanu podlogu dođe vlažan zrak, i tuča je gotovo uobičajena. No njezinu pojavu iznimno je teško prognozirati, često i samo poneki sat unaprijed, unatoč kvalitetnim i čestim satelitskim i radarskim slikama. Uvjeti postoje, pa želimo li izbjeći nevolje, valja nam češće nego inače pogledavati u nebo i skloniti se s otvorenog u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, osobito tijekom vidljivog dijela dana.

Vrijeme tijekom utakmice

Navečer i tijekom noći atmosfera neće biti tako nestabilna kao poslijepodne. U većini Hrvatske velika je vjerojatnost suha vremena, a povećana mogućnost za sporadičnu kišu postoji ponajprije u Posavini, Banovini i Lici. Temperatura zraka bit će uglavnom između 22 i 27°C.

U Sao Paulu tijekom utakmice gotovo sigurno neće pasti kiša, barem prema prognozama ekspertne grupe meteorologa DHMZ-a, u kojoj su Dragoslav Dragojlović, Lovro Kalin i Krunoslav Mikec, koji već tjednima surađuju sa stožerom naše nogometne reprezentacije. Temperatura zraka bit će oko 22°C na početku utakmice te oko 20°C na njezinu kraju, uz relativnu vlagu oko 70 posto. Ništa neobično, moglo bi se čak reći i idealno, u odnosu na vrijeme kakvo je najčešće u Manausu, u kojem naši nogometaši igraju sljedeću utakmicu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...