Dva brodoloma u Velebitskom kanalu, na sreću bez veće štete i žrtava

Nevrijeme praćeno vjetrom i kišom prouzrokovalo je dvije situacije u Velebitskom kanalu u kojima je dovedena opasnost po živote ljudi i sigurnost plovila, izvijestila je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Prva dojava zaprimljena je putem Županijskoga dojavnog centra 112 Gospić, u petak, 12. lipnja u 19.45 sati, kada je prema Središnjici upućen poziv pogibelji za čovjeka u manjem plovilu, koji pod olujnim udarima bure nije njime mogao upravljati pa ga je nevrijeme nosilo prema obali otoka Paga. Središnjica je pokrenula akciju traganja i spašavanja u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Senj, čiji su djelatnici isplovili u potragu za P.D. (rođen 1945.), hrvatskim državljaninom iz Lukova Šugarja, koji je plovio vlastitom brodicom dužine 4 metra. U pripravnost za djelovanje Središnjica je pozvala i gorske spasioce HGSS-a iz Zadra.

Dok je trajala prva potraga na moru MRCC Rijeka zaprimila je i drugu dojavu prijetnje pogibelji preko ŽC 112 Zadar, i to četveročlane obitelji sa dvoje maloljetne djece koji su se uspjeli popeti na hrid Šestakovci, nakon što su doživjeli brodolom tijekom plovidbe manjom brodicom iz Paškog zaljeva prema Rudelić Dragi, gdje ih je iznenadila jaka bura: Nekako su uspjeli doploviti do hridi sa koje su uputili poziv i čekali dolazak spasitelja.

U MRCC su procijenili kako je četveročlana obitelj u vrlo opasnoj situaciji stoga su djelatnike kapetanije Senj preusmjerili u hitnu akciju spašavanja četvero brodolomaca, dok je u traganje za građaninom iz Lukova Šugarja upućena brodica Lučke Kapetanije Zadar.

Djelatnici LK Senj uočili su obitelj na hridi u 22.39 sati, svi su njemački državljani, roditelji otac A.B. (1978.), majka N.B. (1977.) i dvoje djece od osam i sedam godina, te su ih uz velike napore uspjeli ukrcati na brod sa hridi od koje su se pod iznimno otežanim manevarskim uvjetima uspjeli udaljiti i otploviti prema Rudelić Dragi, gdje je spašena njemačka obitelj odsjela: Nakon toga su se djelatnici LK Senj odmah uključili u daljnju pomorsku potragu za šezdesetdegetogodišnjim brodolomcem iz L. Šugarja.

MRCC Rijeka u 22.44 sati zaprimila je informaciju putem ŽC 112 Gospić da se P.D.  samostalno ipak uspio izvući na pašku obalu i doći do obližnje obiteljske kuće odakle je telefonski javio supruzi da se spasio i da je u redu nakon situacije koja je bila iznimno teška. U telefonskom razgovoru s djelatnicima Središnjice utvrđeno je da se hrvatski brodolomac našao u vrlo pogibeljnoj situaciji nakon što mu se pokvario motor pa ga je bura nosila prema sredini Velebitskoga kanala. Tu je onda ostao bez jednog vesla, ali je sa preostalim veslom uspio manevrirati i približiti se obali otoka Paga, gdje su mu brodicu olujni naleti bure silovito odbacili i razbili o stjenovitu pašku obalu uvale Santiš, a on se srećom uspio plivajući izvući na plažu vrlo iscrpljen ali na sreću živ i zdrav.

Nakon potvrde da je P.D. zdrav kao i da je njemačka obitelj bez povreda spašena, MRCC se povukao, a posade brodica Kapetanija Senj i Zadar okončale akciju traganja i spašavanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...