Evo koliko će koštati minuta poziva u roamingu od 1. srpnja!

Pozivanje, SMS-anje i slanje podataka od 1. srpnja unutar Europske unije ponovno pojeftinjuje. Najviše pojeftinjuje slanje podataka, sa 45 na 20 centi po megabajtu.

A osim novih, nižih cijena roaminga, od 1. srpnja 2014. mobilni operatori u Europi mogu korisnicima ponuditi posebnu uslugu roaminga prije odlaska na put te omogućiti svakome da odabere domaćeg mobilnog operatora za podatkovne usluge kao što je slanje i primanje elektroničke pošte, čitanje vijesti na internetu, učitavanje fotografija i gledanje videosadržaja u zemlji koju posjećuju. No tu priči nije kraj.

Europska unija radi i na izradi novih pravila za potpuno ukidanje naknada za roaming. Komisijinom uredbom o povezanom kontinentu, kako su je nazvali, zamišljeno je da se ukinu naknade za roaming te da se u svim zemljama razgovara kao i “kod kuće”’. Usto, “povezani kontinent” zajamčio bi otvoreni i neutralni internet uz bolju zaštitu korisnika usluga mobilne širokopojasne mreže, stoji u priopćenju Europske komisije.

Potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes, nadležna za digitalnu agendu, izjavila je: “Svima će nam puno značiti veliko smanjenje cijene roaminga podataka. No to nije dovoljno. Zašto uopće na jedinstvenom tržištu moraju postojati naknade za roaming. Stoga se nadam da će do kraja ove godine biti potpuno ukinute. Parlament je napravio svoj dio i sada je na državama članicama da postignu konačan dogovor!”

No, unatoč naporima Kroesove, mnogi kritičari, prije svega telekom operatori, još uvijek se nadaju da takvo što neće proći jer tvrde mjere ne uzimaju u obzir konkurentnost i stvarne troškove operatora. Naknade za korištenje usluge roaminga bile su na najvišoj razini 2007. kada je EU počeo poduzimati mjere. Kao rezultat tih mjera u 2014. cijena roaminga smanjila se 80 – 90 posto u usporedbi s 2007.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...