Hana: “Kuda na praznike, ne znam, malo se izležavati kod kuće, malo na plažu…”

Nadomak „Donatova metropolisa“. Pjesma, žamor, radost, vesela lica…

Imam sve petice, osim prirode, ona je četvorka. Ma, sretna sam, naravno da sam sretna. Kuda na praznike, ne znam. Malo se izležavati kod kuće, malo na plažu s prijateljicama, uz široki osmijeh od uha do uha kazuje nam simpatična Hana Vidaković, učenica PŠ Briševo, u stvari bivša učenica područne škole jer u petom razredu u koji će nakon ljeta mora u obližnji općinski centar, u OŠ Poličnik ili pak u Zadar i nastaviti u OŠ Smiljevac.

U OŠ Petra Preradovića, slična priča…

Da nema matematike i fizike imao bih pet nula. Nema veze, nisam se nešto ni trudio da popravim ta dva predmeta. Di ću po vrućini još i štrebat, idem odmah sada uzeti ručnik i put Kolovara, popodne pogledat nogometno prvenstvo, hura, priča u dahu i na brzaka Luka Samardžija, ex đak sedmaš. I njegova kolegica je prilično raspoložena…

Mama mi je obećala, ako prođem s pet da mogu u kamp na Šolti tijekom ljeta.  Hoću, tjedan dana. Uspjela sam, a sada trčim po kostim i japanke pa pravac Punta Bajla, otkriva nam i povjerava nam neloš plan „blondina“ Helena Baraba.

Preko 400 tisuća učenika i srednjoškolaca se u petak, 13. lipnja, oprostilo sa školskim klupama. Najveći broj njih naravno privremeno, završena je nastava, a nekima tek počinje prava muka. Đaci osmih razreda nakon 26. lipnja prijavljuju se preko računala u srednje škole, a za sve ostale koji neće na produžnu nastavu – starta ljetni raspust, oko tri mjeseca.

Maturanti su polagali Državnu maturu, rezultati su 7.7. pa za njih dugo toplo ljeto kreće tek kad upišu željene fakultete, ako upišu, dakle, sredinom srpnja.

Iako se programi nisu mijenjali, na jesen učenike na žalost očekuju novi udžbenici kao još jedan udar na siromašne roditeljske proračune, osim ako nešto u zadnji trenutak ne izmjeni prošli tjedan pridošli aktualni ministar obrazovanja Vedran Mornar.

Nova školska godina počet će 8. rujna 2014., a završiti 16. lipnja 2015., odlučio je tako proljetos bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i time pomalo nenadano promijenio desetogodišnju tradiciju po kojoj nastava počinje prvog ponedjeljka u rujnu, a završava u prvoj polovici lipnja.

Kako su objasnili tada u Ministarstvu, službeni razlog za promjenu školskog kalendara, odnosno sedmodnevno „kašnjenje” s nastavom, leži u usklađivanju s rokovima državne mature, a neslužbeno se nagađalo kako je prije u pitanju izlazak u susret primorskim županijama, iz čije je jedne i sam ražalovani ministar, a koje su često tražile odgodu početka nastave bilo zbog vrućina, bilo zbog poslova vezanih uz turizam.

Budući da je u većini slučajeva Ministarstvo znanosti odobravalo takve odgode, nastavna godina nije u isto vrijeme počinjala u svim školama, što je stvaralo probleme kod usklađivanja nekih drugih nenastavnih poslova i projekata.

Po novoj važećoj odluci o početku i završetku školske godine, nastava se i dalje odvija u dva polugodišta, pa prvo završava 23. prosinca 2014., a drugo počinje 12. siječnja 2015., dok đacima završnih razreda srednjih škola nastava završava 20. svibnja.

Nadalje, zimski odmor učenicima će u idućoj školskoj godini trajati od 24. prosinca 2014. do 9. siječnja 2015., a proljetni odmor i dalje će biti vezan uz blagdan Uskrsa, doduše, iduće godine vrlo tijesno – od 30. ožujka do 3. travnja (Uskrs je 5. travnja).

Ministar je novom odlukom ostavio školama mogućnost da iznimno, zbog okolnosti koje je nemoguće predvidjeti, mogu odstupiti izvan zadanih rokova, bilo odmora, bilo početka ili kraja školskog razdoblja pri čemu će morati ishoditi odobrenje resornog ministarstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...