HNB na Lalovčeve prozivke: “Ministar se trebao raspitati!”

Ministar financija Boris Lalovac prozvao je Hrvatsku narodnu banku zbog podataka u Jutarnjem listu o smanjenju poreznih prihoda, što je prikazano kao uvod u bankrot proračuna.

– Moram reći da me tu jako ražalostila neodgovornost monetarne vlasti jer su išli komentirati nešto bez Ministarstva financija. To je isto kao kad bismo mi počeli komentirati HNB zašto nema deprecijacije valute 10 ili 15 posto i da mi na tome inzistiramo – kazao je Lalovac u emisiji Hrvatskog radija “Kako vlada Vlada” i dodao: – Ovakve informacije u javnosti izazivaju bojazan i nestabilnost, što smatram neodgovornim. Žao mi je što se kolege bave paušalnim procjenama – kazao je Lalovac, koji je pad prihoda od PDV-a u prva četiri mjeseca ove godine prikazao kao posljedicu drukčije dinamike naplate PDV-a.

Zamoljeni da prokomentiraju prozivku ministra financija, iz HNB-a su uzvratili da se ministar mogao raspitati o čemu je riječ. Ružica Vuger, glasnogovornica HNB-a, objašnjava da u slučaju koji bi mogao biti povod za takvu izjavu nije bilo ama baš nikakvih “ekskluzivnih“, “senzacionalnih” ili “neodgovornih” analiza ili izjava analitičara i dužnosnika HNB-a. Riječ je isključivo o tome da je novinar parcijalno i pogrešno prenio i protumačio grafikon kakav HNB inače redovito objavljuje u svom mjesečnom biltenu na temelju podataka Ministarstva financija.

– Kao i za pogrešno tumačenje podataka, uključujući sasvim netočnu tvrdnju da je rast rashoda bio 16%, a u stvarnosti je bio 4%, autorstvo nad “analizama” može se pripisati isključivo potpisanom novinaru, a neutemeljeni senzacionalizam u opremi i plasmanu teksta također je njegov ili urednički – objašnjava Vuger i dodaje kako je ministar mogao lako provjeriti prenosi li objavljeni tekst doista analizu HNB-a ili je u pitanju novinarska analiza. Jedno od prvih obraćanja novog ministra financija, također putem medija, bio je poziv HNB-u da zajedno rade na rješavanju problema nekretninskog balona, no dobio je odbijenicu uz opasku da je HNB provođenjem mjera nadzora banaka osigurao da banke prepoznaju rizik poslovanja s poduzećima iz djelatnosti građevinarstva i poslovanja nekretninama te da ga pokriju odgovarajućim ispravcima vrijednosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...