Hrvatska razbila Kamerun 4:0 i ostvarila svoju najveću pobjedu na Svjetskom prvenstvu u povijesti!

Hrvatska nogometna reprezentacija u “džungli” Manaus trebala je pobjedu protiv Kameruna kako bi imala šansu protiv Meksika tražiti prolaz u osminu finala, a to je i postigla, i to kako! Slavili smo s povijesnih 4:0 protiv uistinu pogubljenog protivnika, a među strijelce su se upisali svi napadači! Time smo nastavili tradiciju, nikada nismo izgubili drugu utakmicu na svjetskim prvenstvima.

Ovime je skinut i jedan nezahvalni teret. Naime, nismo pobijedili na svjetskim prvenstvima od davne 2002. godine i one kontroverzne pobjede od 2:1 nad Italijom i već se polako sigurno uvukla nesigurnost među igrače, kojima nije bilo ni najmanje lako igrati na pretvrdom terenu uz toliku vlagu da su svi akteri utakmice, od navijača do igrača, medija i zaštitara, bili mokri od znoja nakon par minuta stajanja. Samo, tko će se sjećati tih teških uvjeta nakon ovakve utakmice? Njemačka je do ove večeri bila naša najveća pobjeda i bilo je vrijeme to “skinuti” napokon!

Sve je počelo tako što je izbornik Niko Kovač u susret je ušao s Pranjićem i Sammirom umjesto Vrsaljka i Kovačića, što nas je učinilo opasnijima po lijevoj strani, no Sammir nije pokazao previše. Iako, treba se priznati da je defenzivno bio i više nego dobar, baš kao i ostatak momčadi. Ali to ne čudi, želja za pobjedom vidjela se na licima naših reprezentativaca još prilikom intoniranja Lijepe Naše.

Neuništivi Ola

Svakako je samopouzdanje podigla i činjenica što Samuel Eto’o iz nekog razloga nije bio u postavi Kameruna. No teško da bi to išta promijenilo u ovom susretu. Ne znači to da je Kamerun bio loš, na početku je preko desne strane, odnosno naše lijeve, konstantno prijetio i moglo se zaključiti da je to dio taktike.

No dogodio im se šok, srećom po nas. Prilikom jedne akcije s desne strane i jednog odbijanca do Perišića, sjajna asistencija Perišića olakšala je Oliću posao – poveli smo u 11. minuti sa 1:0. Baš kao i protiv Brazila! Samo što ovaj put nismo dopustili nikakve preokrete, umrtvili smo Kamerun po desnoj strani i iako još nismo kontrolirali igru, nismo dopuštali nikakva iznenađenja te malo po malo dolazili do zraka i potpune kontrole. A onda, neočekivano nam je u glupo potezu Songa stigao poklon kakav rijetko tko dobije. Profesionalac s tko zna koliko stotina utakmica iza sebe namjerno je udario Mandžukića laktom u leđa, baš pred portugalskim sucem Proencom i zaradio crveni karton u 40. minuti. I tu je bio kraj za Kamerunce.

Nismo dugo čekali, već u 48. minuti Perišić iskorištava novi poklon, vratar Itandje krivo je izbio loptu, Perišić ju prihvaća i poput lokomotive se sjurio prema Itandjeu i odlično poentirao! Kamerunski vratar očekivao je asistenciju prema Mandžukiću, ali Perišić mu zabija u bliži kut i tu je sve bilo gotovo! Bilo je samo pitanje s koliko golova će završiti u mreži!

Sve su oči u tim trenucima bile uprte u Mandžukića, našeg najboljeg strijelca. Već u 50. minuti našao se sam pred Itandjeom, ali promašio je. Bila je to samo najava onoga što je uslijedilo. Iz kornera 11. minuta kasnije ubacuje Pranjić loptu navođenu poput rakete, a meta je bila Mandžukićeva glava i to je 3:0! Nakon toga Kameruna više nema na terenu i kreće naša nogometna rapsodija, koju je nakon sjajne akcije Kovačića, potom i udarca Eduarda, drugim pogotkom okrunio Mandžukić – koji je time postao naš treći nogometaš s najmanje dva pogotka na svjetskim prvenstvima i jedini koji je u jednom susretu zabio dva! Kao što se svi vjerojatno sjećaju, Šuker je najbolji sa šest pogodaka, a Olić je drugi s dva, što znači da se nekoliko stvari na ovom susretu zapisuje u hrvatsku nogometnu povijest.

A sada Meksiko

Imali smo još nekoliko prilika do kraja, tražili peti pogodak koji bi nam donio najveću pobjedu prvenstva, ali bitno da se nitko nije ozlijedio i da smo cijelom svijetu pokazali tko je Hrvatska. Možda je nakon ove predstave zapravo odlična stvar što protiv Meksika moramo igrati na pobjedu, bez kalkulacija i nepotrebnih teoretiziranja. Imamo sve što nam treba, pokažimo se još jednom na ovakav način!

– Fantastična noć, em smo pobijedili, em se nitko nije ozlijedio i zaradio žuti karton tako da su svi spremni za Meksiko! Odigrali smo kako treba odigrati, rano smo zabili pogodak i poslije uz njihovu malu pomoć postigli našu igru. Drugi dio smo odigrali kako i treba, rano smo postigli gol i kontrolirali igru, sve kako i treba biti. Bitan je i povratak Mandžukića, to je rezultirali visokim rezulratom, koji je mogao biti i viši – kazao je na kraju susreta Goran Vlaović i jasno potvrdio koliko je ovo bila sjajna večer, ali i upozorio da protiv Meksika moramo igrati drugačije “jer su puno brži, agresivniji i discipliniraniji”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...