I Biogradska marina među najatraktivnijim fotkama s brandom National Geographica

Hrvatska je na početku lipnja dobila, može se slobodno kazati, ako ne povijesni fotografski projekt, onda u najmanju barem projekt godine, pod nazivom „Hrvatska kakvu još niste vidjeli“, prvu hrvatsku fotomonografiju s brandom National Geographica.

Izložba 200-tinjak fotografija velikog formata, kako su naveli i otganizatori događanja, najveća projekcija koja dočarava let iznad Hrvatske u sklopu programa „National Geographic – Hrvatska iz zraka“, uz popratnu fotomonografiju o dosad neviđenim kulturnim i prirodnim ljepotama Hrvatske, predstavljeni su u Domu HDLU-a.

Fotomonografija i izložba, Hrvatsku, njene prirodne ljepote, ljude i običaje prikazuju iz ranije neviđene perspektive, a autor projekta, fotomonografije i fotografija, Davor Rostuhar, punih sedam godina snimao je našu zemlju iz zraka, kroz sva godišnja doba, zabilježivši fascinantne prizore kojih često nismo ni svjesni da naša zemlja ima. Rezultat ovog zahtjevnog projekta Kluba za ekspedicionizam i kulturu je upravo kolekcija s preko dvoje stotine originalnih fotografija koje otkrivaju nove vrijednosti prirodne i kulturne baštine RH.

Kako je na otvaranju istaknuo glavni urednik National Geographica Hrvatska, Hrvoje Prćić – bez lažne skromnosti može se reći i da je to jedan od najvećih, ako ne i najveći fotografski projekt u RH. Projekt je trajao od 2007. do 2014., koštao preko milijun kuna, dokumentirao hrvatske ljepote, krajobraze, vizure na dosad neviđen način, a sada će i svjetsku publiku upoznati s našim prirodnim ljepotama. Među najatraktivnijim fotkama je i Biogradska marina.

Postav inače čini pet razina i 2 multimedijalne projekcije u galerijama Doma HDLU – od klasičnog printa u velikom formatu do multimedijalnih i multisenzornih sadržaja. Glavna atrakcija izložbe je projekcija s najvećeg projektora u Hrvatskoj na pod galerije Bačva promjera 18 metara. Namjera projekcije posebno animiranih fotografija je posjetiteljima prenijeti osjećaj slobode letenja iznad Lijepe naše, što je svrstava u red najatraktivnijih multimedijskih projekata. Hrvatska iz zraka ujedno je i jedan od tehnički najzahtjevnijih i najskupljih fotografskih projekata zadnjih godina kod nas.

Projekt je od početka prepoznao najprestižniji svjetski fotografski časopis National Geographic, a dvije od pet dosada objavljenih reportaža, nagrađene su prestižnom nagradom National Geographica. Zasebno izdanje knjige na engleskom jeziku „National Geographic – Croatia from above“ ujedno je prva hrvatska fotomonografija koja će kroz brand National Geographica doživjeti svjetsku distribuciju putem mreže toga priznatog magazina.

Izložbu i fotomonografiju zagrebačka publika može vidjeti u domu HDLU-a (ex. Džamija) između 5. i 28 lipnja, dok će od srpnja do rujna „Hrvatska iz zraka“ gostovati u sedam gradova. U Zadru postav dolazi u srcu sezone, na devet dana, od 12. do 21. kolovoza. Zamišljeno je da izložba bude pokretna i postavljena u javni prostor (trgovi, rive, parkovi), kako bi bila pristupačnija širem broju ljudi i ostvarila bolju interakciju s posjetiteljima.

U ostalim gradovima postav gostuje u terminima: Dubrovnik: 1-13. srpanj, Split:16-28.7., Hvar: 31. srpanj-10. kolovoza, Varaždin: 22.-31. 8., Rijeka: 2.-13. 9. i Osijek: 16.-28. rujna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...