I Zadar se sprema za Europsku prijestolnicu kulture, prije natječaja konzultiranje sa stručnjacima

Ministarstvo kulture RH i Grad Zadar predstavili su program „EU Kreativna Europa-potprogram Kultura i Europske prijestolnice kulture danas u Muzeju antičkog stakla.

Predstavljanje je otvorio Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra, naglasivši važnost kulture i kulturne baštine za Zadar i njegov identitet, a također je istaknuo i važnost sinergije sa smjernicama Europske unije i mogućnostima financiranja projekta u kulturi iz EU fondova, naročito onih infrastrukturnih.

Na tom tragu Grad Zadar je i prijavio svoja dva velika infrastrukturna projekta u kulturi, Centar za mlade i Centar za baštinu (Muzej 2 palače) za financiranje iz EU fondova.

Pročelnik za kulturu Radovan Dunatov izlagao je o položaju kulture u Strategiji razvoja Grada Zadra, a djelatnici Ministarstva kulture su imali predavanja na temu: Europska prijestolnica kulture 2020. – Hrvatska i Irska (Anera Stopfer), te  Program EU Kreativna Europa – potprogram Kultura (Ana Perišić Mijić) i  Pisanje i prijavljivanje projekata potprogram Kultura (Mladen Špehar). O praktičnom  iskustvu iz Essena i programu  EU Kreativna Europa – potprogram Media govorio  je Sergej Stanojkovski, direktor Avvantura film festivala.

Prednosti koje program Europske prijestolnice kulture nudi su brojne, kazala je predstavnica Ministarstva kulture Anera Stopfer, navodeći niz primjera. Liverpool je iz jedne utrošene funte generirao osam funti dobiti iz cijelog projekta. Ono što u Ministarstvu kulture smatraju kao najveću prednost projekta je dugoročni proces razvijanja kulturne strategije koja se kasnije profilira kroz imidž grada.

Prilično smo zainteresirani za ovaj program, istakao je pak pročelnik gradskog odjela za kulturu Radovan Dunatov, poručivši kako prethodno treba konzultirati širu kulturnu javnost da se vidi koji su kapaciteti i mogućnosti Zadra, „da bi uistinu mogli biti konkurentni, a ne samo da bi se samo natjecali za kontinentalnu kulturnu metropolu, zaključio je u ime Grada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...