iOS 8 donosi ručne postavke za kameru

Korisnici Appleovih pametnih uređaja oduvijek su imali najjednostavnije moguće fotografiranje u tri jednostavna koraka. Dovoljno je bilo pokrenuti aplikaciju kamere, objektiv usmjeriti u željenom smjeru i tapnuti na dio zaslona predviđenog za Shot “tipku” i to bi bilo to.

Od prvih verzija iOS operativnog sustava Apple je po pitanju samostalnog podešavanja postavki ugrađene kamere bio poprilično strog ili jednostavnije rečeno nije dopuštao korisniku petljanje po postavkama. Jedino o čemu je korisnik mogao odlučiti prije fotkanja je da li želi koristiti bljeskalicu i HDR mode ili ne želi. Razlog tomu je najvjerojatnije strah od loše reklame i kako zli jezici ne bi mogli reći da su pomoću skupog iPhonea dobili jako lošu fotku usred bijela dana, dok je na kudikamo jeftinijem Android uređaju kvaliteta fotografije odlična.

Bilo kako bilo po tom pitanju Apple je odlučio krenuti u sasvim drugom smjeru. Naime od iduće osme po redu verzije njihovog iOS-a korisnici će konačno dobiti mogućnost samostalnog uređivanja postavki prije fotografiranja, te tako preuzeti punu odgovornost za učinjene fotke.

Međutim Apple ne bi bio Apple da ne postoji jedna kvaka, kroz svoju nativnu aplikaciju namjerava omogućiti pristup samo manjem dijelu postavki, dok će se cjelokupnim postavkama moći pristupiti isključivo kroz aplikacije drugih developera. Developeri koji se odluče na izdavanje svoje verzije kamere, tim će postavkama moći pristupiti kroz AVCaptureDevice API.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...