Još danas možete razgledati ruski školski jedrenjak “Nadezhda”

U večernjim satima utorka u zadarsku luku uplovio je ruski školski jedrenjak “Nadezhda”, Sveučilišta u Vladivostoku, a nakon pristajanja u srijedu ujutro smjestio se na mjestu za kruzere kod Pozdrava suncu i naravno odmah izmamio pozornost brojnih sugrađana i turista.

Riječ je o jednom od najbržih suvremenih jedrenjaka na svijetu, s tri jarbola i dužine 109 metara. Namijenjen je izobrazbi budućeg pomorskog časničkog kadra, a nalazi se u vlasništvu Pomorskog sveučilišta G.I. Nevelsky iz Vladivostoka.

Brod spektakularna izgleda u registru je zaveden kao fregata. Izgrađen je u Poljskoj, u brodogradilištu Gdanjsk 1991., a završen podizanjem ruske zastave 5. lipnja 1992. Prototip je jedrenjaka s početku XX. stoljeća, s ukupno 26 jedra i motornim pogonom, a propeler koristi za navigaciju prilikom manevriranja pri ulasku i izlasku iz luka, također u olujnim uvjetima.

Nekakve glavne tehničke karakteristike plovila bile bi: duljina  – 109.4 m, širina – 14 m, maksimalni gaz – 7. 3 m, zapremina – 2984 tona, snaga motora – 2 x 450 kW, kod glavnog jedra visina jarbola – 49.5 m, površina jedara – 2768 m četvornih, crew – 50 osoba, sjedala za vježbenika – 143, sjedala za nadzornika – 6, splavi za spašavanje tipa SPE – 20 kom × 20 osoba, svježa voda – 350 metara. Glavni dizajner je Sigmund Horen, a Sergey Vorobyev trenutno na prestižnom jedrenjaku obnaša dužnost kapetana.

Brod u Zadru, gdje se našao usidren na putu oko svijeta, boravi od 18. do 20. lipnja, a za javne posjete i razgledavanja zainteresiranima otvoren je u četvrtak, 19. lipnja, između 10 i 19 sati, kao i u petak, 20. lipnja, od 10:00 do 16:00.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...