Josipović: “Službe nisu pratile Linića ni njegovu obitelj!”

Predsjednik Ivo Josipović u svom uredu govori o izvještaju koji je zatražio od SOA-e te o onom izvanrednom nadzoru koji je zatražio od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost u vezi s navodom bivšeg ministra financija Slavka Linića da su ga službe nezakonito uhodile.

– Ova konferencija sazvana je da bi javnost obavijestio o nalazima nadležnih tijela u povodu optužbi bivšeg ministra Linića da službe špijuniraju, prate ili kontroliraju Linića i da je to motivirano od predsjednika Vlade Hrvatske. Smatrao sam da je riječ o teškoj optužbi koja se mora raščistiti. Dobio sam očitovanje od SOA-e koja je u jednom svom kratko izvješću rekla kako Linić i članovi njegove obitelji nisu bili predmet nikakve obrade – rekao je Josipović i dodao da je tražio nadzor i od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Nije bilo postupanja prema Liniću i njegovoj obitelji”

– Njihovo izvješće govori da su navodi SOA-e točni i da nije bilo postupanja prema Liniću i njegovoj obitelji. Ured je proveo temeljitu istragu u SOA-i – kazao je Josipović. – Uvidom u sve materijale utvrđeno je da nije bilo postupanja prema Liniću. U bazi podataka nalazi se 36 starih dokumenata u kojima se spominje Linić – kazao je Josipović te dodao da je u njima bilo riječi o prijetnji koju je putem Facebooka dobio Slavko Linić i koju su poslije policija i nadležna tijela istraživali.

– Provedena je provjera u OTC-u, u instituciji bez koje nema prisluškivanja. Pretraga je obavljena po kriteriju telefonskog broja i imena te se utvrdilo da nije bilo provjere SOA-a prema gospodinu Liniću – kazao je predsjednik te dodao kako kontrola OTC-a ne obuhvaća mjere traženja ispisa jer se ispisi traže izravno od operatera.

“Analiza ne obuhvaća moguće djelovanje DORH-a i policije”

– Ova analiza ne obuhvaća moguće djelovanje DORH-a i policije. Za to kao predsjednik nemam ovlasti provoditi kontrolu – rekao je Josipović te zaključio da je u “izvješćima SOA-e i Ureda nedvojbeno utvrđeno da postupanja prema Liniću i članovima obitelji nije bilo”.

– Ovo izvješće ne obuhvaća zakonske aktivnosti iz nadležnosti PNUSKOK-a. Pitanje djelovanja PNUSKOK-a treba raščistiti s nadležnim tijelima, time se mora baviti DORH – rekao je Josipović te dodao kako se u ovom izvješću ne spominje Ina.

– Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održat će se, ali nevezano za ovo. Još nemamo određen datum. Samo će biti iznesena informacija o ovome jer je iz ovih izvješća sve jasno – kazao je predsjednik Josipović.

Prvo izvješće SOA-e Josipović je dobio još u petak, no medijima nije želio reći što u njemu piše. Kazao je da je bivši ministar Linić iznio ozbiljne optužbe protiv premijera Zorana Milanovića te da se one moraju raščistiti. Uz nalaz nadzora, u raščišćavanje je krenuo i DORH, a USKOK je jučer izvijestio da je u okviru svojih ovlasti poduzeo “sve potrebne radnje radi provjere” navoda bivšeg ministra Linića. Od nadležnih tijela zatražili su hitnu dostavu cjelokupne dokumentacije o svim slučajevima koje je Linić spominjao, dok su od policije zatražili provođenje kriminalističko istraživanje.

Slavko Linić na konferenciji održanoj prošlog tjedna optužio je državne službe da ga prate po nalogu premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića te je u svojim istupima u medijima dodao i da je krajnji cilj premijera strpati ga u zatvor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...