Khan traži od države 17 milijuna eura za zemljište Naute Lamjane

Alein Khan, stečajni upravitelj Remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana iz Kali na otoku Ugljanu, poslao je prijedlog državi za obeštećenje zemljišta u iznosu od 17.4 milijuna eura, za koje smatra da nije obeštećeno nakon što je država prije nekoliko godina izmjenama Zakona o pomorskom dobru izvlastila i proglasila pomorskim dobrom.

To je pravno utemeljeno, u svakom slučaju, budući da je država oduzela nekretnine Naute Lamjane na kojima se obavlja djelatnost brodogradnje za korist pomorskoga dobra. Mi plaćamo koncesiju, a budući da nije proveden redovni postupak izvlaštenja, Nauta Lamjana ima pravo na naknadu za oduzetu imovinu. Stoga, je prijedlog utemeljen. E, sad na koji način će se država odazvati to je pitanje njihovih razmatranja, rekao je Khan, dodajući kako je njegov prijedlog je da se država uključi u stečajni plan, dakle da preuzme određene obveze prema vjerovnicima.

Naime, traženi iznos od 17 milijuna eura, prelazi obveze prema vjerovnicima koje su oko 71 milijun kuna, dodao je Khan.

Na pitanje ima li sličnih primjera da je država obeštetila neko brodogradiliše na ime oduzetog zemljišta, Khan je rekao da je država na temelju istog zakona riječki “3. maju” dobio 2,7 milijardi kuna.

Inače, prijedlog je poslan Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Pozivam Županijskog državnog odvjetnika u Zadru Ivana Galovića da se aktivno uključi i podrži ovaj prijedlog naute Lamjane. Predali smo zahtjev za mirno rješenje spora i oni u rok od tri mjeseca moraju dogovoriti, rekao je Khan, dodajući da u samom prijedlog stoji zahtjev za obeštećenje za oduzeto zemljište u iznosu od 17.4 milijuna kuna.

Pozivam i sve vjerovnike da podrže ovaj prijedlog, jer je to vid očuvanja djelatnosti i nastavka proizvodnje i povratak prava radnika. Tako da vjerujem da će i naši partneri iz sindikata podržati ovaj prijedlog, dodao je Khan.

Inače, u Nauta lamjani trenutačno radi 20 radnika koji čiste stare olupine i brodove zapuštene od svojih vlasnika jer kako je rekao Khan, u ovo vrijeme nema previše posla na remontu brodova. Dodao je da na jesen očekuje nove poslove koji bi trebali osigurati opstanak tvrtke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...