Kovač: “Nisam nezadovoljan!”, Hrvatska najvjerojatnije izgubila Danijela Pranjića

Niko Kovač znatno je zadovoljniji izdanjem svoje momčadi nego većina navijača u RH.

Nije izgledalo poput prijateljskog susreta, ali znali smo uzvratiti u drugom poluvremenu. U prvom smo bili previše statični, no popravili smo taj segment i zadovoljan sam, rekao je hrvatski izbornik poslije utakmice za službenu stranicu HNS-a.

Utakmica je, tvrdi, bila korisna, makar Australija nije Brazil.

Svi su dobili priliku, moj stožer i ja vidjeli smo mnogo toga i znamo da nas čeka potpuno druga priča idući tjedan. Brazil je vrh vrhova, no bit ćemo spremni i bude li moja momčad onakva kakva zna biti, ja sam apsolutni optimist, vjerujem u nas. Nadam se da ćemo igrati kao u nastavku susreta protiv Australaca,  kazao je Kovač.

Što je promijenjeno na odmoru u svlačionici, zbog čega su prvi i drugi dio bili različiti?

U poluvremenu smo mogli malo posložiti kockice. Nedostajalo nam je dubine na početku, igrali smo sustav 4-1-4-1 s Brozovićem ispred obrane kao razigravačem, a u nastavku smo to digli na višu razinu, s isturenijim Modrićem i Kovačićem koji su se razmahali, Eduardom više na strani radi boljeg otvaranja. Dobili smo i bolji raspored tada, pojasnio je izbornik.

Jedini je strijelac na utakmici bio napadač Nikica Jelavić:

On je u prvom poluvremenu bio malo odsječen prema ostatku momčadi, bez dovoljno podrške iz veznog reda. Tada se dosta potrošio, ali potom je zabio i sretan sam zbog toga. I Brozovića mogu samo pohvaliti, odigrao je vrlo dobru utakmicu. Sammir je također bio jako dobar, kao i svi u drugom poluvremenu. Imamo jako kvalitetne igrače na lopti, teško nam ju je oduzeti. To svaka momčad traži, pa tako i mi, zaključio je Niko Kovač.

Dobro, prvi se mačići u vodu bacaju, ili tako nešto kaže stara narodna. Možemo to primijeniti na hrvatsku nogometnu reprezentaciju, uzmemo li možda „generalku“ za SP protiv Australaca kao nekakav premijerni nastup na tlu Južne Amerike u 2014. Kažemo, možda…

Ukoliko ste bili budni i sinoć, odnosno jutros, između 1 i 2.45. odgledali susret „vatrenih“ i „klokana“ onda i sami imate sud o onome što smo vidjeli u Salvadoru na travnjaku Governador Roberto Santosa, ako pak niste možemo vam kazati da i niste propustili baš ništa.

Nakon pobjede protiv Malija u Osijeku 2:1, Hrvatska je svladala i Australiju u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo, a presudio je jedan pogodak, onaj Nikice Jelavića.

I to je uglavnom to, uz poneku mini polu priliku, pa ocjenu zadnjeg testa ostavljamo izborniku i stožeru uokolo njega. Po nama, ukoliko su Špiranović, Davidson, Oar i družina glumili Alvesa, Marcela i Neymara, onda je ona koliko –toliko barem po „izlogu“ iz troznaka prolazna, ali u ukupnom dojmu je i prolazna i ne osobito obećavajuća. Recimo brojčano: -2.

Niko Kovač izveo je “šareni” sastav.  Vida i Lovren igrali su stopere, Marcelo Brozović debitirao je u reprezentaciji s Lukom Modrićem u paru, Eduardo je bio na desnom krilu, Jelavić u vrhu napadua…

Konkretno, Australija je protiv Hrvatske nastupila u skladu s najavama, prilično čvrsto, tako da su hrvatske prilike u uvodnim minutama svedene na opasan ubačaj Modrića iz prekida i kasniju pogrešku vratara Ryana, koji ju je stigao ispraviti u posljednji trenutak.

Najbolju hrvatsku šansu prvog dijela propustio je Eduardo, kojemu je upravo po treći puta spomenuti Ryan obranio udarac nakon dodavanja Nikice Jelavića.

U nastavku je Hrvatska ipak uspjela doći do vodećeg, a pokazalo se i pobjedonosnog pogotka. Igrala se 58. minuta kada je u prodor krenuo Luka Modrić, a lopta je stigla do Jelavića u srcu kaznenog prostora, koji ju je poslao pod prečku u mrežu za 1:0.

Potom je Kovač dao priliku Rakitiću, Sammiru, kojega su s tribina pratili članovi obitelji, rođaci i prijatelji, potom Rebiću, Oliću i Mandžukiću, koji je također zaradio udarac zbog kojega mu je morala biti ukazana pomoć liječnika.

Kako bilo, Hrvatsku u četvrtak 12. 6. u Sao Paulu, u 22:00 po HR vremenu, očekuje dvoboj u skupini A protiv domaćina Brazila u spektakularnom otvaranju planetarnog natjecanja.

Potonji su pod paskom Luiza Felipe Scolarija provjeravali svoju momčad protiv Srbije, hrvatskog protivnika iz kvalifikacijske skupine SP-a. U Sao Paulu Brazil je ubilježio također identično minimalnu pobjedu, 1:0.

Jedini je pogodak na utakmici u kojoj „karioke“ nisu uspjeli stvarati mnogo šansi postigao napadač Fred, u 58. minuti, iako je istina mrežu bio zatresao i Hulk, no zgoditak mu je poništen zbog dosuđenog zaleđa.

Brazil je dvoboj započeo u sastavu Julio Cesar, Dani Alves, Marcelo, Thiago Silva, David Luiz, Luiz Gustavo, Paulinho, Oscar, Neymar, Hulk i Fred, a igrali su u nastavku i Maicon, Maxwell, Fernandinho, Jo, Willian i Bernard.

No, ono što je sinoć posebno obilježilo sraz Hrvata i Australaca nije rezultat već povreda Danijela Pranjića kojega su s bolnom grimasom na licu nosili s terena.

Koliko je to potreslo naš sastav govori i nešto što smo čuli s nekoliko desetaka tisuća kilometara udaljenosti, doduše putem TV ekrana, netko s hrvatske klupe povikao je prema australskoj: “Dobro, onda ćemo i mi ovako, kako vas nije sram!”.

Pranjiću je natekao gležanj, danas će na pregled magnetskom rezonancijom, no naš izvor s druge strane Atlantika tvrdi nam:“Ide doma…“.

Nimalo prijateljski nisu ušli u utakmicu Australci, više žestokih startova imali su odmah na početku, a kulminiralo je onim Franjića koji je iz igre izbacio Danijela Pranjića.

Nadamo se ne i sa Mundijala. Danijel je na žalost blizu tome da bude out bio još u Zagrebu kad i Badelj,  došao je na okupljanje nedovoljno oporavljen, a sad je na potezu Niko i njegov brat također, koji su uoči početka priprema u Austriji ostali i bez Ivana Strinića. Ako otpadne Pranjić, Hrvatska pet dana pred start smotre nema u ekipi lijevog beka.

Možda će Kovači koristiti Vidu i Vrsaljka, a možda pozvati i nekog drugoga.

Dobra jučerašnja vijest stigla je s relacije Njemačka- Španjolska. Ivan Rakitić novi je igrač Barcelone, piše njemački Bild, koji navodi kako je hrvatski reprezentativni veznjak potpisao s katalonskim klubom ugovor na pet godina, a klubovi bi navodno sve trebali objaviti nakon Svjetskog nogometnog prvenstva. Sevilla bi morala dobiti 20 milijuna eura, a hrvatski „play“ u Barci po sezoni zarađivati po jednoj verziji 4, po drugoj osam milijuna eura…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...