Nin proslavio Dan Grada, nova zgrada Gradske uprave na Trgu kneza Višeslava

Nizom prigodnih događanja koja su započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule hrvatske branitelje u petak, 6. lipnja, obilježio se Dan Grada Nina. U Baroknoj kući priređena je i svečana sjednica Gradskoga vijeća.

Predsjednik GV, Davor Ćurjurić, skup je otvorio donošenjem Odluke o donaciji 30.000 kuna poplavljenim područjima u Slavoniji, što je popraćeno oduševljenjem nazočnih zastupnika. U pratnji pročelnika Upravnog odjela za more i turizam, Krešimira Laštre, župan Stipe Zrilić je pozdravio u ime Zadarske županije sve nazočne uzvanike i gradonačelnika Nina, Emila Ćurka, čestitajući Dan Grada svim žiteljima uz želju za daljnji uspjeh u radu.

Grad Nin jedna je od kolijevki hrvatske kulture, njegova crkvica Sv. Križa krasi i naš županijski grb. Ninska Barokna kuća, gdje se upravo nalazimo,  nova je vrijednost naše kulturne baštine i još jedan konkretni pokazatelj sustavne skrbi lokalne samouprave za umjetničke i povijesne znamenitosti. Kraljevski grad Nin, kolijevka hrvatske državnosti koja čuva neke od najsjajnijih vrijednosti dične prošlosti naše Domovine, spremno kreće prema budućnosti nizom razvojnih programa. Iz svega navedenog, ali i čitavog niza aktualnih projekata gradske uprave jasno je da Nin predstavlja područje posebne važnosti za razvoj cjelovite regije za što je potrebna i stabilna i sposobna lokalna vlast, Takva  koja će znati ne samo prepoznavati i udovoljavati potrebama lokalne zajednice, već predstavljati odlučnog i čvrstog partnera u provedbi regionalnih projekata kojeg će Zadarska županija spremno podržati, rekao je župan.

U povodu Dana Grada Nina otvorena je nova zgrada Gradske uprave na Trgu Kneza Višeslava, u galeriji kneza Višeslava je otvorena izložba slika Gorana Salettija korištenih u novom izdanju monografije „Nin – stari hrvatski kraljevski grad”. Radi se o jedinstvenom, raskošno opremljenom, dvojezičnom (hrvatski i engleski) izdanju na 144 stranice, s 80 umjetničkih fotografija koje otkrivaju i na nov način, izričajem umjetnika, predstavljaju bogatu ninsku povijest i baštinu, ali i sadašnjost Nina.

Bog je u detalju, a svemir u malom gradu. Samo ako netko potraži i nađe takav posjed, a  Goran Saletto kruži po svome beskraju, vreba ga i bilježi. Fotografija je način spoznaje, način predaje, način ljubavi… riječ je o Ninu, starom hrvatskom kraljevskom gradu. Prethistorija ga je predala Liburnima, Liburni Rimljanima, Rimljani Slavenima i Hrvatima. Za nj su se tukli Turci i Mlečani, rušili su ga ratovi, izjela malarija… Goran Saletto prati ljudske tragove: bilježi pronos starih znamenja u procesijama, radost igara u ljekovitom blatu i uspomene kristalizirane u soli…, napisala je autorica teksta prof. Edita Gregurić Cvenić u predgovoru ninske monografije za slikara i  njegova predstavljena djela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...