Leo Messi s “tržišnih” oko 200 milijuna eura najskuplji na planetarnoj smotri nogometaša

Kako se bliži SP, sve su učestalije raznorazne medijske usporedbe i procijene aktera. Ugledni portal Transfermarkt složio je na tom tragu najskuplju momčad nadolazećeg Svjetskog prvenstva u Brazilu u kojoj dominiraju igrači iz španjolske Primere i njemačkih Bundesligaša.

Listu tako predvodi Argentinac Lionel Messi s procijenjenom vrijednošću 106 milijuna funti, a najjeftiniji je Brazilac Marcelo koji košta „samo“ 22 milijuna, također u funtima.

U momčadi su po tri brazilska, tri španjolska i tri njemačka igrača, zatim Messi i Portugalac Cristiano Ronaldo koji je drugi najskuplji s 88 milijuna funti „piza“. Cijene, naravno, mogu varirati, ali ovih bi 11 svakako bilo među favoritima za osvajanje naslova svjetskog prvaka:

Manuel Neuer (31 milijun) – Philipp Lahm (26 milijuna), Sergio Ramos (35 milijuna), Thiago Silva (35 milijuna), Marcelo (22 milijuna) – Cesc Fabregas (44 milijuna), Andres Iniesta (48 milijuna) – Cristiano Ronaldo (88 milijuna), Mario Götze (48 milijuna), Neymar (52.8 milijuna) – Lionel Messi (106 milijuna).

Prije spomenuti Argentinac Lionel Messi iz Barcelone gotovo je dvostruko vrijedni u odnosu na Portugalca Cristiana Ronalda iz Real Madrida, stoji pak u najnovijem godišnjem osvrtu na trendove vrijednosti najboljih 60 nogometaša svijeta kojeg je objavio CIES Football Observatory, s kojim se dakako ne moramo složiti, tek da se zna…

Po njemu aktualna vrijednost Messija procjenjuje se između 200.2 i 232.6 milijuna eura, a Ronaldova između 105.7 i 122.9 milijuna eura.

Razliku uglavnom čini mlađa dob argentinskog velemajstora, koji je za 28 mjeseci mlađi od portugalske zvijezde, međutim, s obzirom na prošlu sezonu, Messijeva tržišna vrijednost spustila se za 19 milijuna, a Ronaldova porasla za 4 milijuna eura, navodi se u izviješću FO-a.

Na trećem mjestu nalazi se Liverpoolov urugvajski reprezentativni napadač Luis Suarez, koji prema studiji vrijedi između 98.5 i 114.5 milijuna eura. U izvještaju se nagađa da bi Liverpool mogao ostvariti rekordni transfer u povijesti nogometa ukoliko bi ga prodao ovog ljeta.

Među pet najvrjednijih nogometaša svijeta još se nalaze Chelseajev Belgijanac Eden Hazard (75.9 – 88.3 milijuna eura) i Barcelonin Brazilac Neymar (62.8 – 73 milijuna).

Jedini hrvatski nogometaš među 60 tržišno najvrjednijih prema procjeni CIES Football Observatoryja je normalno Luka Modrić iz Real Madrida. Njegova se vrijednost procjenjuje između 25.6 i 29.8 miljuna eura. Zanimljivo, na Transfermarktu mu je trenutna vrijednost 40 milijuna eura, a bila je i 46, no ova studija bila je za Luku poprilično ‘škrta’.

CIES Observatory je istraživačka skupina u Međunarodnom centru za sportske studije, a  istraživački tim okuplja stručnjake specijalizirane u statističkoj analizi sporta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...