Linić izbačen iz SDP-a sa 50 glasova ZA, 47 PROTIV

Slavko Linić izbačen je iz SDP-a nakon glasovanja članova Glavnog odbora SDP-a. Za njegovo izbacivanje glasalo je 50 članova Glavnog odbora, a 47 ih je bilo protiv. Jedan član, koji je bio u kvorumu, je otišao kada je bilo glasovanje o Linićevoj sudbini u SDP-u.

Nakon što je Josip Leko pročitao rezultat glasovanja o izbacivanju Slavka Linića iz SDP-a za govornicu je izašao Zoran Milanović. – Želim vam da vas nikad nitko ne okleveće – rekao je predsjednik SDP-a nakon čega su članovi Glavnog odbora u tišini počeli napuštati glavnu dvoranu na Iblerovom trgu.

– Nemam nikakav komentar, jer ne mislim raditi protiv svoje stranke – kazao je Linić nakon izbacivanja. Rekao je i da su “Milanovićeve gluposti da će prijeći u drugu stranku i da će raditi protiv SDP-a”. – Slavko Linić je uvijek bio uz SDP i ne mora biti član – zaključio je bivši ministar financija.

Nakon izbacivanja Slavka Linića, predsjednik SDP-a Zoran Milanović je kratko komentirao odluku. – Žao mi je što smo cijeli dan maltretirali javnost. Počet ćemo se baviti hrvatskim problemima – kazao je Milanović.

Šef riječkog SDP-a Vojko Obersnel nakon izbacivanja njegovog kolege Slavka Linića iz stranke upitan da li je razočaran rekao je: Rezultat govori da su se članovi stranke premišljali. Poštovat ću odluku jer sam legalist, ali SDP bez Linića neće biti isti. Na pitanje boje li se, odnosno misli li da će Zoran Milanović ići na raspuštanje riječke organizacije SDP-a Obersnel je kazao da “nema potrebe za raspuštanjem riječkog SDP-a”.

Glavni odbor SDP-a je na današnjoj sjednici izglasao dva zaključka, prvi se odnosi na rezultate izbora koji su SDP-ovci shvatili kao upozorenje da trebaju ozbiljnije se pozabaviti kampanjom i rezultatima koje su ostvarili. Drugi zaključak odnosi se na davanje podrške Vladi da nastavi sa provođenjem reformi

Nakon toga prešlo se na drugu točku dnevnog red, a to je pitanje potvrđivanje odluke Predsjedništva SDP-a da se Slavka Linića izbaci iz stranke. Za govor o Liniću, još prije nego je ta točka došla na red, prijavilo se više od 50 govornika. Slavko Linić smije sudjelovati u raspravi o odluci Predsjedništva da ga se izbaci iz stranke.

Nakon što je rasprava o izbacivanju Slavka Linića završila, 15 članova Glavnog odbora je zatražilo tajno glasovanje te se Zoran Milanović i sam odlučio za ovu opciju kako bi se izbjeglo preglasavanje te je tako i izglasano.

Milanović: Nemoguće je da je Linić protuzakonito praćen

Nakon govora Slavka Linića, Zoran Milanović se digao i optužio ga da laže. “Nemoguće je da je Linić protuzakonito praćen. Slavko Linić je najavio da će blatiti Vladu, a to i čini. Ali ja to neću dozvoliti, neću birati sredstva da sačuvam taj dragulj (SDP)”, rekao je predsjednik SDP-a.

Linić: Milanović je zloupotrijebio policiju

Slavko Linić je na početku svog izlaganja kazao svojim stranačkim drugovima da “nećete odlučivati o meni, nego kakav model upravljanja strankom želite” te je podsjetio da se borio za provedbu Plana 21. Linić je podsjetio i da je Milanović u “tri mjeseca pet puta najavljivao njegovu smjenu”. Ponovio je i najozbiljniju optužbu sa konferencije za novinare u Rijeci: “Milanović je zloupotrijebio policiju koja me prisluškivala”.

“Najavio sam pressicu odmah nakon smjene, ali me ni predsjedništvo ni predsjednik ni predsjedništvo nisu kontaktirali. Premijer MIlanović me razvlačio po medijima četiri mjeseca iako je imao moj mandat na raspolaganju”, ispričao je Slavko Linić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...