Lipe cvatu, sve je isto k’o i lani, malo bura i kiša, a onda sparina i suša…

Dakle, ušli smo u lipanj. U slavenskim jezicima, lipanj je dobio ime po stablu lipi koje u tom mjesecu cvate, ali ne posvuda u isto doba, pa često zna biti i zabuna budući da u poljskom jeziku postoji sličan naziv (lipiec), ali označuje hrvatski srpanj. Litavski jezik također poznaje naziv liepa za srpanj. Preostali hrvatski nazivi za ovaj mjesec rabljeni su u različitim krajevima, a obuhvaćaju nazive: klasen, rožencvet, no ipak najčešći i uz službeni je najpoznatiji- ivanščak (po blagdanu sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja).

Latinsko ime je dobio iz latinskog korijena (Iunius), tim imenom su ga nazvali po rimskoj boginji i kraljici neba, ali i zaštitnici vjenčanja – Junoni (Iuno), ženi Jupitera. U Rimskom kalendaru bio je četvrti mjesec u godini, kaže povijesna lektira.

Uglavnom, sunčaniji je i topliji od svog prethodnika, sa 30-tak sunčanih sati više, pa donosi i toplije vrijeme, sa srednjom temperaturom 3-4 stupnja višom nego su bile tijekom svibnja. Lipanjske temperature mora kreću se između 20 i 23 Celzija, a za lijepih, sunčanih i toplih lipanjskih dana i more je ugodno za „točavanje“, čak i za pravi „kupanjac“.

Ni aktualni lipanj neće iskakati iz uobičajena prosjeka. Nakon nestabilnog ulaska, kakav smo imali i lani, meteorolozi nam najavljuju napokon duži izostanak oborina uz dosta vedrine bez tmurnih oblaka na kakve smo navikli minulih dana i tjedana.

Najniža lipanjska temperatura izmjerena je 4.6.1962. godine na Zavižanu i iznosila je -3.1 stupnja. Kod većih hrvatskih gradova najsvježije je bilo u Osijeku 9.6.1962., s izmjerenih 1.0 Celzijev stupanj. Kad se radi o temperaturama zraka, Osijek je često rekorder, pa je upravo u tom gradu zabilježen i lipanjski maksimalac- 39.6 C, izmjeren 20.6.1908..

Đurđica Marković iz Meteo-infa navodi kako najveći prosječni broj lipanjskih sunčanih sati ima Dubrovnik, koji ih broji čak 310.8, tako da je i grad s najviše vedrih dana. Najviše toplih dana u lipnju imaju Split i Šibenik, čak 22, magle je najviše na Zavižanu (11 dana), no zna je biti i u Zagrebu i Varaždinu. Iako se Rijeka percipira kao najkišovitiji hrvatski grad, broj kišnih dana u Varaždinu prosječno je veći, pa je u lipnju Varaždin najkišovitiji hrvatski grad, s prosječno 14 kišnih dana u mjesecu, a slijedi ga Rijeka sa dva dana manjka. Vrućih je dana, onih s temperaturama 30 ili koju skalinu iznad stupnjeva, opet najviše u Splitu i Šibeniku (u prosjeku 6), a slijedi Osijek s tek jednim vrućim danom manje u odnosu na dva Dalmatinca.

Idemo pogledati što za lipanj kaže pučka meteorologija.

 

Klimatska odrednica:

  • Od mrazova iza Medardova ne postrada lozica vinova. (sv. Medard, 8.6.)
  • Sveti Ante višnjar. (sv. Antun Padovanski, 13.6. Vrijeme za berbu višanja)
  • Vidovska kiša ječmu škodljiva. (sv. Vid, 15.6. Pogoršanje pridonosi širenju biljnih bolesti.)
  • Kiša Medarda traje 40 dana. (8.6.)
  • Kakav bude dan Medarda bio, takav bit će za njim mjesec cio.
  • Sveti Medardo kaj nam daje, četrdeset dana traje.
  • Medardova dežđ na saku tablu sena vudri. (pričinja štetu sijenu)
  • Če je na Medardovo dežđ, onda križi raseju. (pričinja štetu i pšenici)
  • Ivanjski krijes. (paljenje vatri uoči rođendana sv. Ivana Krstitelja 24.6.)
  • Ne baci halje do Ivanje.
  • Do krijesa sukno oblači, poslije ga svlači.
  • Kiša ivanjska škodi lješnjacima.
  • O ivanjskoj krijesi sunce se “objesi”. (postupno se skraćuje dan.)

 

Ključni dani:

  • Ak na Telovo dežđ ide, bodo velke vode.
  • Sveti Vid dežđa ne daj, da bo lepe žetve kaj. (15.6.)
  • Sveti Vide, čuvaj sime. (Govori se kad se sije.)
  • Čim dulje poslije Ivanja kukuvača kuka, to više ljudstvo zbog gladi i skupoće zakuka.
  • Ivanjska kiša slabu ljetinu priredi, a ivanjsko sunce ratara gladi poštedi.
  • Kada kiša na Ladislava pada, kišno vrijeme dugo vlada. (27.6.)
  • Bude li na Petra i Pavela vremena jasna, žetva će biti krasna. (sv. Petar i Pavao 29.6.).

 

Eto, tako tvrdi narodna predaja, a moderna sinoptika nam predviđa za danas i sutra.

U ponedjeljak će biti pretežno sunčano uz razvoj naoblake sredinom dana i poslijepodne kada je većinom u zaobalju moguć lokalni pljusak s grmljavinom, upozorava Crometeo portal. Noću će, navodi, puhati slaba, rijetko gdje umjerena bura, danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova koji ponegdje na moru u poslijepodnevnim satima može biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 12 C, uz obalu i na otocima od 13 do 18 Celzija. Najviše dnevne temperature od 21 do 26 stupnjeva.

Pretežno sunčano bit će tijekom utorka. U poslijepodnevnim satima će u samo ponegdje u zaobalju biti slabih i prolaznih grmljavinskih pljuskova. Noću će puhati slaba bura, danju slab vjetar zapadnih smjerova koji će popodne na moru Dalmacije biti umjeren i slabašan. Jutarnje temperature zraka u neznatnom porastu, najviše dnevne većinom od 23 do 27 Celzijevih stupnjeva. I nastavak tjedna proći će i sličnim ugodnim parametrima. Ljeto se osjeća…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...