Maras: “Poduzetnici, bez obzira jeste li stali nekome na žulj, ili imate obiteljsku svađu, javite se za kredit!”

Pozdravnim govorom Mislava Šimatovića, glavnog urednika Poslovnog dnevnika, započela je cjelodnevna edukativno-zabavna manifestacija “Poslovni uzlet za male i srednje poduzetnike i obrtnike Zagrebačke županije”. U suorganizaciji s Ministarstvom poduzetništva i obrta i u suradnji s Večernjim listom i partnerima, u Perivoju dvorca Erdödy u Jastrebarskom Poslovni dnevnik je organizirao niz besplatnih seminara i edukacija na koje se prijavilo 850 poduzetnika i obrtnika.

“Današnji događaj je ulazak u drugu fazu Poslovnog uzleta (sve o projektu pročitajteovdje). Segment malog i srednjeg poduzetništva (SME) čini preko 98 posto svih subjekata, mali i srednji poduzetnici sudjeluju s preko 50 posto u stvaranju BDP-a i zapošljavaju više od 60 posto svih radnika. To je sama kičma gospodarstva i bez pomaka u tom dijelu neće biti razvoja gospodarstva u cijelosti. U Poslovnom dnevniku smo shvatili bit malog i srednjeg poduzetništva i pokrenuli smo ovaj projekt ne samo zbog promocije već kako bismo ljudima pomogli da steknu nova znanja i vještine kroz suradnju s partnerima. Brojka od 850 prijavljenih poduzetnika koji su se prijavili na besplatne edukacije i seminare govori da smo na pravom putu. U novoj fazi projekta idemo u niz regionalnih i županijskih manifestacija, a godinu ćemo zaključiti velikim događajem u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, u kojoj ćemo promovirati 500 najvećih malih i srednjih poduzetnika koji su podigli svoje poslovanje”, kazao je Mislav Šimatović, glavni urednik poslovnog dnevnika.

Maras: “Imamo priliku poduprijeti kvalitetan projekt, mislim da su pred nama bolji dani”

U uvodnom dijelu manifestacije govor je održao i ministar poduzetništva i obrtaGordan Maras, koji je, govoreći o manifestaciji, izjavio kako “danas imamo priliku poduprijeti kvalitetan projekt”. “Naše društvo i zemlja traže pozitivne primjere iz poduzetništva. Bez obzira na tešku situaciju trendovi u poduzetništvu su pozitivni. Posebno me uveseljava da smo u 2013. imali 30 posto više investicija u SME nego 2012. Mislim da su pred nama bolji dani”, kazao je, naglasivši dvije stvari: da su se Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG INVEST) i Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO) ujedinile u jedinstvenu agenciju naziva Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG-BICRO.

To, pojasnio je, znači da su institucije više u službi SME-a. Druga stvar koju je naglasio jest i novi ciklus u HBOR-u: “Imenovali smo novu Upravu i očekujemo više podrške HBOR-a prema malom i srednjem poduzetništvu”. Najavio je realizaciju 800 milijuna eura kredita preko Europske investicijske banke (EIB) , što malom i srednjem poduzetništvu omogućava kredite po 2 do 3 posto kamate.

“Pozivam baš sve koji imaju ideju, tržište i proizvod, da se jave. Bez obzira jesu li stali nekome na žulj, ili imaju obiteljsku svađu, neka se jave za kredit. Poruka je da će Vlada poduprijeti svaki projekt i cijeniti svako radno mjesto u istom rangu bez obzira zapošljava li tvrtka mali ili veći broj zaposlenih. Nitko neće imati prednost jer nekoga poznaje”, kazao je, dodavši: “Stvorili smo preduvjete da se stvori više od 15.000 novih subjekata u 2013. Na nama je sada pomoći im da mogu raditi, pružiti im podršku u budućem radu. Ministar dodaje i kako se veseli završnoj manifestaciji Poslovnog uzleta u kojoj će biti promovirani 500 najvećih malih i srednjih poduzetnika koji su podigli svoje poslovanje. Kazao je kako “to mijenja stvar”, jer u ranijim slučajevima, kada bi poduzetnik dobio nagradu, nerijetko bi netom nakon toga uslijedio ‘i Bajićev poziv’.

Zeleno poduzetništvo

U Jastrebarskom se našao i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je priliku iskoristio kako bi govorio o zelenom poduzetništvu. “Proteklih deset godina zakopali smo 5 milijardi kuna u otpadu. Sada uvodimo selekciju vrijednih sirovina koje će omogućiti stvaranje novih radnih mjesta. Ako hrvatska postigne europski prosjek u toj selekciji otpada, što će biti teško, ali je moguće udvostručiti broj radnih mjesta sa sadašnjih 6.000 u gospodarenju otpadom. Ovih dana svjedoci smo kako priroda može biti okrutna, ali to se događa zbog klimatskih promjena. Prošle godine obnovljeno je 2.800 kuća u smislu povećanja energetske učinkovitosti. Ove godine očekujemo broj od tri tisuće. Imamo programe i natječaje, to je prilika za male i srednje poduzetnike. Imamo novac Europske unije na raspolaganju, ali ga neće biti lako dobiti. I zato je važan događaj poput današnjeg u kojem je cilj edukacija poduzetnika”, kazao je.

Za one koji ne sudjeluju u edukativnom dijelu, organiziran je bogat kulturno-zabavni sadržaj. Program otvara ribolovno natjecanje Feeder cup Poslovni dnevnik, dok će kulinarski vrhunac dana biti natjecanje u pripremanju tradicionalnog specijaliteta KotloVina show. Posjetitelje čekaju popratne atrakcije; adrenalinski park, vatrogasne vježbe, rekreativno jahanje, turnir u stolnom nogometu, humanitarni maraton, a za najmlađe tu je dječja likovna radionica. U poslijepodnevnim satima na pozornicu izlaze tamburaši, a navečer mladi bendovi koji će garantirati zabavu do kasno u noć.

Poslovni uzlet je cjelogodišnji projekt namijenjen podršci malih i srednjih poduzetnika te obrtnika. Osnovna ideja je nagraditi 500 najboljih koji su u posljednjih pet godina opstali i napredovali. Uz brojne analize i okrugle stolove, organiziraju se i besplatne županijske konferencijsko-edukativne manifestacije koje započinju upravo danas u Jastrebarskom. Iduća velika županijska manifestacija održava se 2. srpnja u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...