Mladen Markač počasni građanin Benkovca, nagrade Uljari i Muzeju

Kao i skoro uvijek, najzanimljivija točka devnog reda Gradskog vijeća Benkovca bila je ona prva pod prepoznatljivim nazivom- Aktualni sat. Ni peta sjednica aktualnog saziva nije naravno bila iznimka, s nizom manje ili više zanimljivih pitanja i odgovora.

Tako je vijećnica Jadranka Rogić (HDZ) upitala što je s projektom pomoći i njege u kući koji se financirao iz Ministarstva socijalne politike i mladih, a kojeg je provodio Centar Sv. Ante Benkovac i na taj način skrbio o 200 korisnika.

Željko Katuša, pročelnik za gospodarstvo i društvene djelatnosti kazao je kako je Ministarstvo socijalne politike i mladih ukinulo taj program.

Po novom zakonu o socijalnoj skrbi, korisnici pomoći u kući bit će samo osobe koje imaju Rješenje Centra o zajamčenoj minimalnoj naknadi. Trenutno se izdaju rješenja, a za sada je na području Benkovca izdano 35 rješenja. Problem je što i oni koji će imati pravo na navedenu uslugu trabaju čekati rješenje Centra,  kazao je Katuša.

Pravaš Stipe Ćurković (HSP AS) postavio je pitanje kada će se sanirati Ulica Benkovačke bojne i što je s mjesnom vodovodnom mrežom u mjestu Perušić Benkovački. Na pitanje mu je odgovorio gradonačelnik Branko Kutija rekavši kako je ta ulica označena kao županijska cesta no kako će svakako zatražiti očitovanje kod Županijskih cesta kako bi se što prije pristupilo njenoj sanaciji. Što se tiče mjesne vodovodne mreže kroz Perušić Benkovački, gradonačelnik je kazao da je došlo do stagnacije radova zbog nepovoljne situacije u Hrvatskim vodama, ali kako će to pokušati riješiti kroz poljoprivredni fond putem natječaja.

Tomislava Glavića (HDZ) zanimalo je što će biti s 227 obrta koji djeluju na području Grada Benkovca s obzirom da im zbog nedostatka financijskih sredstava prijeti “zatvaranje vrata”. Zamolio je pritom, što je na koncu i usvojeno, da im se pomogne s još 375 kuna mjesečno što bi bilo dostatno za servisiranje informatičkog programa i funkcioniranje udruženja.

U nastavku sjednice prihvaćeni i usvojeni brojni prijedlozi i odluke, između ostaloga i prošlogodišnja financijska izvješća Trgovačkog društva „Benković„ d.o.o., Turističke zajednice Grada Benkovca, „Vodovoda i odvodnje“ d.o.o. i Društva „Eko“ d.o.o. Zadar.

Također je jednoglasno prihvaćen prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2013. godinu i konsolidiranih financijskih izvještaja za razdoblje 1.1.2013. – 21.12.2013. kao i prijedlog Odluke o raspodjeli rezultata poslovanja Grada Benkovca za 2013.

Lani su ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu 26.587.042,87 kuna, ukupni rashodi u iznosu 23.476.403,07 kuna uz višak prihoda nad rashodima u iznosu 3.110.639 kuna.

Tim financijskim rezultatima smanjuje se deficit proračuna. Ukupan manjak proračuna na kraju 2013. godine iznosi 5.915.073,34 kuna. Prisutni su usvojili Zaključak o prihvaćanju analize sustava zaštite i spašavanja i donošenju smjernica za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja na području Grada i Zaključak o prihvaćanju procjene ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija i Plana zaštite od požara i tehnoloških eksplozija za područje Benkovca.

Bez iznimki su također prihvaćene Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuditelja za kupnju građevinske parcele u Poslovno-industrijskoj zoni Veljani, prijedlog Odluke o imenovanju Upravnog vijeća Dječjeg vrtića „Bubamara“ Benkovac, prijedlog Odluke o izboru i imenovanju članova Savjeta mladih Grada Benkovca kao i prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Benkovca 2014.

Inače, povjerenstvo za priznanja i odlikovanja Grada Benkovca odlučilo je da Povelju počasnog građanina dodijeli generalu Mladenu Markaču za izuzetan doprinos u obrani suvereniteta i uspostavi teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

Godišnje nagrade Grada Benkovca za stvaralački rad na području gospodarstva i poljoprivrede dodjeljuju se Uljari Nadin, vlasnika Željka Vrsaljka, a nagrada za doprinos na području kulture Zavičajnom muzeju Benkovac.
Nadačje, za doprinose u području sporta nagrade se dodjeljuju Matei Čerina iz Benkovca, članici Atletskog športskog kluba Benkovac za postignute izuzetne sportske rezultate u atletici i doprinos razvoju atletskog športa na području Grada Benkovca, zatim Kati Šare i Roku Šare iz Benkovca, članovima Kickboxing kluba „Velebit“ Benkovac za postignute izuzetne sportske rezultate u kickboxingu i doprinos razvoju športa na području Benkovca.

Priznanja će se zaslužnima tradicionalno uručiti na Svečanoj sjednici GV-a u povodu Dana Grada i blagdana nebeskog patrona Sv. Antuna. Na kraju zasjedanja, vijećnici su dali suglasnost o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja u postupku nabave novog specijalnog vozila za sakupljanje i odvoz komunalnog otpada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...