Mladi hrle u Zavičajni muzej Biograda, zbirka s potopljenog broda senzacija

Biogradski Zavičajni muzej, spada kod na s među one na žalost rijetke takve kulturne ustanove koje se mogu pohvaliti brojkom posjetitelja. Napose ako u značajnom omjeru prevladavaju gosti mlađih generacija. Njih je u ZMB čak i većina.

I na sreću, nisu, ukoliko ste pomislili u pitanju samo organizirani školski obilasci, nego su u priličnoj mjeri zainteresiranost pokazali mladi u pojedinačnoj posjeti eksponatima. Proteklih je mjeseci Zavičajni muzej naročito razgledao veliki broj mladih, i to od polaznika vrtića do učenika osnovnih škola s područja županije ali i drugih mjesta i gradova u RH.

Posebno je dobro bio posjećen mjesec svibanj, jer je u osnovnim školama provođen program „nastava u prirodi”, a upravo su u tijeku i ekskurzije osnovnoškolaca, budući se bliži kraj školske godine pa se u prvoj polovici lipnja može očekivati još bolji rezultat.

U našem muzeju ugostili smo više skupina djece iz našeg okruženja ali i iz drugih hrvatskih gradova, primjerice Varaždina, Samobora, Makarske, Gospića… Treba naglasiti kako kroz čitavu godinu surađujemo sa školama u Biogradu na Moru, kao i onima iz mjesta koja nam gravitiraju, pa su zahvaljujući toj suradnji mladi česti gosti i posjetitelji muzeja,  istakla je Ela Dujmović iz Zavičajnog muzeja.

Upriličilo se, baš s tim razlogom, tvrdi, i nekoliko standardnih događanja. Između ostalih i mini izložba posvećena glagoljici koju su priredili polaznici vrtića “Ćok”  iz Tkona na otoku Pašmanu koji su u sklopu “Dana glagoljice” sa svojim tetama, u suradnji s redovnicama samostana  “Sv. Kuzme i Damijana”, učili pisati glagoljička slova. Ista su potom oblikovali i ispisivali u različitim tehnikama. Na kraju tog procesa donijeli su svoje uratke u muzej i izložili ih u sklopu zbirke glagoljičkih napisa.

Priredila se i radionica „Sjaj perli” u kojoj je također sudjelovao znatan broj mladih, a upriličena je bila u okviru 19. muzejske edukativne akcije povodom Međunarodnog dana muzeja i namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta.

Njihovo zanimanje za rad u radionicama, kao i odaziv bio je više nego zadovoljavajući, a vrijedno je istaknuti i činjenicu da je sve učeničke skupine iz drugih hrvatskih gradova, koji su sa svojim nastavnicima i voditeljima posjetili muzej, ugodno iznenadilo bogatstvo kulturne baštine našega kraja, tako da su sa puno zanimanja razgledali  muzejske zbirke, otkrila je Ela Dušević, napominjući kako je posebnu pozornost pobudila arheološka zbirka “Teret s potopljenog broda iz 16. stoljeća”, jedinstvena na Jadranu, s blizu 20.000 predmeta s prije 500 godina stradalog mletačkog broda, izvađeni iz nalazišta Gnalić, nedaleko Biograda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...