Modrić, Subašić i Vrsaljko, tri zadarska mušketira za svjetski nogometni spektakl

Hrvatski nogometni izbornik Niko Kovač priopćio je u subotu navečer svoju odluku o 23 nogometaša koji će biti u zrakoplovu za Brazil 3. lipnja.

Osim na ćalost ozlijeđenih Strinića, Kranjčara i Iličevića otpali su još također ozlijeđeni Badelj, zatim Bubnjić, Pašalić i Čop.

Tako će Hrvatsku na nadolazećoj svjetskoj smotri predstavljati sljedeći igrači:

Vratari: Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monaco) i Oliver Zelenika (Lokomotiva).

Braniči: Darijo Srna (Šahtar), Dejan Lovren (Southampton), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Gordon Schildenfeld (Panathinaikos), Danijel Pranjić (Panathinaikos), Domagoj Vida (Dynamo Kijev) i Šime Vrsaljko (Genoa).

Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Sevilla), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev), Mateo Kovačić (Internazionale), Marcelo Brozović (Dinamo), Sammir (Getafe) i Ivan Močinić (Rijeka).

Napadači: Ivan Perišić (Wolfsburg), Mario Mandžukić (Bayern), Ivica Olić (Wolfsburg), Eduardo Alves da Silva (Šahtar), Nikica Jelavić (Hull City) i Ante Rebić (Fiorentina).

U avionu na putu preko Atlantika mjesto su dakle našla čak trojica Zadranina: Luka Modrić, Danijel Subašić i Šime Vrsaljko, predstavnici „Donatova metropolisa“ na otvaranju spektakla.

Izbornik je naravno i pojasnio konačan izbor imena:

Velika je čast i zadovoljstvo biti izbornik ove države, no ovo je trenutak koji nije bio najljepši, kada sam morao reći dečkima da neće putovati na SP. Mlađi su to primili drugačije od Badelja, ali njegova je ozljeda mišića problem i zato smo odlučili umjesto njega voditi Močinića. U vezi imamo samo jednog pravog defenzivca, Vukojevića, a Močinić je odigrao ne vrlo dobro, nego odlično u svom klubu. Pratili smo ga mjesecima i bio je dobar na pripremama,  pojasnio je za službenu stranicu HNS-a, HR „kormilar“.

Prethodno su hrvatski nogometaši na osječkom stadionu Gradski vrt s dva pogotka Omišanina Ivana Perišića svladala Mali 2-1, pred rasprodanim tribinama u susretu koji je bio izrazito humanitarnog karaktera.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker uručio je naime prije prvog sučevog zvižduka ček na 386.736 kuna načelniku općine Gunja Hrvoju Luciću, a dopredsjednik HNS-a Ante Vučemilović-Šimunović uručio je identičan ček izvršnom predsjedniku Crvenog križa Robertu Marktu. Izbornik Niko Kovač predao je ček na pola milijuna kuna načelniku općine Cerna Goranu Begoviću, za tamošnje prihvatilište, dok je ček na isti iznos ravnatelju Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije Ivici Rebiću predao kapetan Darijo Srna.

Kovačevim izabranicima bio je to prvi test poslije odrađenih priprema u Bad Tatzmannsdorfu, a prije otvaranja Svjetskog prvenstva s Brazilom igrat će još s Australijom.

Nakon uvodnih prilika Olića i Perišića, Hrvatska je do pogotka stigla u 15. minuti dvoboja. Proigravanje Rakitića kroz sredinu iskoristio je Perišić te u situaciji jedan-na-jedan matirao Diakitea. U preostalom dijelu prvog poluvremena obje su momčadi teže dolazile do šansi te se na odmor otišlo s minimalnim vodstvom domaćina.

Nastavak je susreta donio i nove prilike i novi pogodak Hrvata. Nedugo nakon što je Vrsaljko pucao tik pored vratnice, Rakitić je izveo udarac iz kuta, Olić prebacio glavom na drugu vratnicu, a Perišić postigao svoj drugi gol na utakmici za 2-0.

Gosti su do pogotka za konačnih 2:1 stigli u 79. minuti, zahvaljujući K. Traoreu i Diarri, a Hrvatska se okreće putu prema Južnoj Americi.

Tražili smo kompaktan blok već u prvom poluvremenu, i tražili smo okomitu loptu koja probija dvije ili tri linije. Vidjelo se kod prvog gola kako to treba izgledati, tome težimo, brzoj tranziciji nakon osvojenih lopti. Vidjeli smo dobro izdanje hrvatske reprezentacije, no bilo je umora i iscrpljenosti. Važno je da smo pobijedili, svaka pobjeda donosi samopouzdanje, a Mali je trebao simulirati Kamerun, čvrsti su i teško im je uzeti loptu. Na Svjetskom prvenstvu bit će još teže, naravno. Sve u svemu, stvarno sam zadovoljan, poručio je Niko Kovač.

Reprezentativci u nedjelju dobivaju slobodan dan, a u ponedjeljak će odraditi lagani trening. U utorak Hrvatska putuje u Brazil na SP.

 

HRVATSKA – MALI 2:1 (1:0)

Prijateljska utakmica.

Osijek, stadion Gradski vrt.

Sudac: Istvan Vad (Mađarska)

Strijelci: 1:0 – Perišić (15′), 2:0 – Perišić (64′), 2:1 – K. Traore (79′)

Hrvatska: Pletikosa, Vida (od 60′ Vrsaljko), Schildenfeld, Ćorluka, Srna, Vukojević, Rakitić (od 74′ Modrić), Perišić (od 67′ Rebić), Sammir (od 60′ Kovačić), Olić (od 73′ Eduardo), Mandžukić (od 60′ Jelavić). Izbornik: Niko Kovač.

Mali: Diakite, Mah. N’Diaye (od 59′ K. Traore), Diawara, Tamboura, I. Coulibaly, Yatabare, Doumbia, Toure, A. Traore (od 46′ Mam. N’Diaye), Dicko (od 76′ K. Coulibaly), Sako (od 76′ Diarra). Izbornik: Henryk Kasperczak

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...