Na prestižnom međunarodnom sajmu u Novom Sadu zlatna medalja za paški sir OPG Vidas

Protekli tjedan u Novom Sadu priredio se Međunarodni poljoprivredni sajam na kojemu se OPG Vidas iz Novalje u prestižnoj kontinentalnoj konkurenciji okitio s novim, još jednim, odličjem čime je to poljo-godpodarstvo dodatno upotpunilo vitrinu trofeja.

Na internacionalnoj razini u vojvođanskoj metropoli osvojio je, naime, veliku zlatnu medalju u kategoriji tvrdih ovčjih sireva. Tvrdi ovčji sir koji specifičan miris i okus zahvaljuje aromatičnim biljkama paškog kamenjara razgalio je nepca stručnog žirija i, kako su ustvrdili organizatori, zasluženo ponio epitet najboljega.

Potvrda je kontinuiranog rada na kvaliteti proizvoda OPG-a, budući da se i prijašnjih godina na Pag vraćao s nagradama – 2010. njegov je sir dobio nagradu „Šampion“, 2012. osvojio je zlato, a lani brončanu kolajnu novosadskog sajma.

U 2014. predstavio se na zajedničkom štandu uz Županijsku komoru „Otočac“ s proizvođačima autohtonih proizvoda Ličko-senjske županije među kojima je sudjelovao i Krunoslav Vidas, vlasnik OPG-a Vidas.

Njegova se obitelj se ovčarstvom i proizvodnjom Paškog sira počela baviti još daleke 1887. pritom zadržavajući originalnu recepturu odabira autohtone pasmine ovaca, prehrane, procesa proizvodnje kao i brige oko ispravnog starenja sira.

Broj II-94 (označava klasifikaciju, pašnjak, katastarsku česticu) utiskan je u svaki kolut sira iz poštovanja prema samim počecima obiteljske tradicije koju su dobili kod Franje Josipa I. (Austro-Ugarskog cara) prije 127 godina kao obiteljsku oznaku, i danas ju poštujući i ponosno je ističući u svim prilikama.

Recept je usavršen tako da se cijelo jedno stoljeće pratilo trendove modernizacije procesa proizvodnje pritom slušajući želje i ukuse kupaca kako ne bi izgubili tradicionalni autohtoni okus Paškog sira. Tajna kvalitete je, ističu, u tradicionalnom načinu proizvodnje, predzrenja i zrenja, starenja, mlijeka i sira.

Krunoslav se dokazao i kao proizvođač maslinova ulja.

Pag je poznat kao otok i po svojim tisućljetnim maslinama sa kojima smo izrazito ponosni jer su izdržale mnogo zima i paških bura kako bi danas mogle ponuditi vrhunsko djevičansko maslinovo ulje, a smatramo da se modernim procesima obrađivanja ubranih maslina gubi dio okusa u ulju i neke njegove zdravstvene beneficije tako da naše masline obrađujemo starinskim načinom, “Hladnim prešanjem” kako bi okus ostao onakav kakvim ga priroda želi, naglašava Vidas koji se inače za zaštitu kvalitete nadaleko poznatog i popularnog otočnog sira bori i kao aktivni član udruge proizvođača paškog sira.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...