1990. na penale ostali bez polufinala, 2000. uzeli zlato OI, 1. lipnja remizirali s Nijemcima

Lions Indomptables ili Neukrotivi lavovi, to im je nadimak. Pretpostavljamo da znadete o kome se radi, jer ipak je danas srijeda, a sutra četvrtak. I na prijelazu dva dana – utakmica. Dakle, riječ je o reprezentaciji Kameruna.

Tko, što, kako, kada i zašto, zna tko najbolje doli Google i Wikipedija. Pa idemo redom, malo istražujući, malo „kompilirajući“ napisano u stilu iskusnijih nam kolega.

Prvu utakmicu Kamerun je odigrao protiv nogometaša Somalije i pobijedio s 9:2. Na svoje prvo SP kvalificirao se u Španjolskoj 1982. Povećanjem broja timova sa 16 na 24, Kamerun je uz Alžir predstavljao Afriku i bio u grupi s Italijom, Poljskom i Peruom. Kamerun je u prve dvije utakmice s Peruom i Poljskom odigrao 0:0, dok je u posljednjoj iznenađujuće s kasnijim prvakom Italijom odigrao 1:1. Tri boda iz tri utakmice bila su dovoljna za 3. mjesto u skupini. Kamerunci su bili ponosni jer na svojem prvom svjetskom prvenstvu nisu izgubili. Na iduće SP u Meksiku, kamerunska vrsta se nije uspjela kvalificirati.

Ipak, već na SP 1990. u Italiji Kamerun je u kvalifikacijama bio uspješan. Na završnom turniru našao se u skupini B sa SSSR-om, Argentinom i Rumunjskom. Kamerun je u prvom kolu došao do senzacionalne pobjede nad nositeljem Argentinom 1:0, kao u drugom nad Rumunjskom. U trećem kolu su izgubili od SSSR-a s velikih 4:0. U idući krug otišli su s prvim mjestom u skupini. U osmini finala igrali su s Kolumbijom. U regularnih 90 minuta bilo je 0:0, da bi se u produžetcima s dva gola Rogera Milla probili u četvrtfinale s rezultatom 2:1. U četvrtfinalu je nakon 90 minuta bilo 2:2, a nakon produžetaka 3:2 za Englesku. Kamerun je gotovo napravio jedan od najvećih uspjeha na SP-ovima.

Kamerun se kvalificirao i na SP 1994. u SAD gdje je bio u grupi B sa Švedskom, Brazilom i Rusijom. Kamerun je u prvoj utakmici igrao 2:2 sa Švedskom, pa je nakon toga izgubio od Brazila (3:0) i Rusije (6:1). Kao posljednji na ljestvici završio je turnir u grupi B.

Na prvenstvu 1998. u Francuskoj ponovo su bili u grupi B s Italijom, Čileom i Austrijom. U prvom kolu Kamerun odigrava s Austrijom neriješeno, 1:1, zatim s 3:0 gube od Italije, pa se u trećem kolu remijem (1:1) s Čileom opraštaju od SP-a.

Između dva neuspjeha u završnicama svjetskih prvenstava na Olimpijskim igrama 2000. godine osvajaju zlatnu medalju pobijedivši u finalu Španjolsku.

U kvalifikacijama za SP 2002 u Koreji i Japanu, Kamerun u svojoj skupini biva prvi, a iza sebe ostavlja Angolu, Zambiju, Togo i Libiju. Kamerun je tada bio u grupi E s Njemačkom, Irskom i Saudijskom Arabijom. Kamerun je protiv Irske odigrao 1:1 nakon što je vodio pogotkom Mbome. Poslije su pobijedili Saudijsku Arabiju s minimalnih 1:0, ali i izgubili od Njemačke 2:0. Na SP u Njemačkoj se nisu kvalificirali. Na Afričkom kupu nacija 2008. nesalomljivi lavovi su bili jedan od favorita za osvajanje, no to im nije pošlo za nogom, izgubili su u finalu kontra Egipta.

U travnju 2004. godine FIFA je Kameruncima oduzela šest bodova zbog Puminog dresa bez rukava, u kojem su igrali na Afričkom kupu nacija. Kamerun je bio kažnjen i novčanom kaznom u iznosu od 154.000 dolara. Vrhovno nogometno tijelo ipak je kasnije odustalo od drastične kazne oduzimanja bodova u kvalifikacijama za SP 2006., ali ni to na kraju Kamerunu nije pomoglo da se plasira na isto. Kasnije su nogometaši Kameruna ispod dresa bez rukava nosili crnu majicu, ali s rukavima.

Zbog kazne i buke koja se digla oko jednodijelnog dresa, kamerunski sponzor i proizvođač kontroverznog dresa, tvrtka Puma podigla je tužbu na sudu zatraživši od FIFA-e novčanu naknadu od skoro dva milijuna dolara.

Dvadesetosmogodišnji kamerunski nogometni reprezentativac Marc-Vivien Foe preminuo je nakon polufinalnog susreta Kupa Konfederacija 27. lipnja 2003. protiv Kolumbije (1:0). Foe je u 71. minuti utakmice pao na sredini terena, pa je u nesvjesnom stanju iznesen sa stadiona. Usprkos hitnoj medicinskoj pomoći nešto kasnije je preminuo. Uzrok smrti bio je srčani udar. Foe je igrao za engleski klub Manchester City F.C. koji je nakon tragedije umirovio broj 23 koji je on nosio. Isto to učinio je i Olympique Lyonnais s brojem 17.

Kamerunska nogometna reprezentacija umalo nije ni krenula put Brazila. Nogometaši nezadovoljni ponuđenim premijama najprije su odbili otputovati na SP. Igrači su nezadovoljni primanjima tjednima bojkotirali i pozive za okupljanja.

Ipak su pristali prekinuti štrajk treninga 23. svibnja i odigrati prijateljsku utakmicu protiv Njemačke (2:2) 1. lipnja nadajući se da će postići dogovor o osjetljivom pitanju premija s Kamerunskim nogometnim savezom. Međutim, dogovor nije postignut i ponuđeni iznosi su bili daleko ispod onoga što  su kamerunski reprezentativci očekivali.

Napetost između reprezentativaca i Saveza kulminirala je odmah nakon pobjede nad Moldavijom 1:0 u zadnjoj pripremnoj prijateljskoj utakmici za Mundijal. Igrači su, naime bojkotirali primanje zastave iz ruku kamerunskog premijera. U Kamerunu je običaj da reprezentacija uzme nacionalnu zastavu iz ruku predstavnika vlasti prije odlaska na SP, što je naposljetku učinio tek njihov izbornik Volker Finke, inače Nijemac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...