Nakon današnjeg prodora kiše, ostatak tjedna uživat ćemo u ranoljetnom vremenu i do 32 Celzijevca

Prodore vlažnog i svježijeg oceanskog zraka nad naše područje ovoga lipnja je teško izbrojiti. Na kontinentu se pljuskovi u ovom dijelu godine nazivaju razdoblje “lipanjskog monsuna”, no pljuskovi su u prosječnoj godini rijeđi na Jadranu nego u unutrašnjosti zemlje.

Ove godine se vrijeme nije držalo svojih prosječnih obrazaca “ponašanja”, pa su diljem Dalmacije pale znatno veće kiše od uobičajenih, ponegdje i do 500 posto od prosjeka, kaže Rade Popadić iz Crometea.

Još jedna u nizu prodora, događa nam se danas, no promjena vremena neće biti ni blizu izražena kao prethodna, a nakon nje, sve do kraja tjedna uživat ćemo u ranoljetnom vremenu.

Ponedjeljak će proteći u znaku promjene vremena koja će biti znatno više izraženija na sjevernom Jadranu, nego u Dalmaciji. Kiše i pljuskova s grmljavinom najviše će biti u noći na sjevernom Jadranu, a ponegdje je moguće nevrijeme praćeno tučom i prolazno olujnim udarima vjetra. Tijekom jutra mjestimična kiša i pljuskovi s grmljavinom proširit će se i na Dalmaciju, ali je mogućnost oborina najveća u Zagori, a znatno manja na otocima.

Poslijepodne, a osobito navečer postupno smirivanje vremena. U Dalmaciji će još u početku puhati jugo koje na moru srednje i južne Dalmacije može imati vrlo jake do olujne udare. Na sjevernom Jadranu će puhati sjeverozapadnjak, podno Velebita i bura. Danju će jugo u Dalmaciji prestajati i okretati na vjetar zapadnih smjerova, a navečer će se bura i sjeverozapadnjak proširiti na cijelu obalu. Minimalne jutarnje temperature zraka na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji od 16 do 20°C, drugdje u Dalmaciji od 21 do 25°C. Najviše dnevne temperature u većini predjela od 23 do 28°C, tumači Popadić.

U utorak će biti pretežno sunčano. Ujutro je u zaobalju ponegdje moguća magla. Poslijepodne u zaobalju lokalno i prolazno jači razvoj naoblake uz mogućnost slabog pljuska s grmljavinom. Ujutro će puhati slaba bura, podno Velebita umjerena do jaka. Danju će zapuhati slab maestral, uz zapadnu obalu Istre slabo jugo. Jutro osjetno hladnije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 9 do 14°C, uz obalu i na otocima od 14 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 24 do 28°C.

Stabilno i pretežno sunčani bit će tijekom srijede. Noću u Dalmaciji burin, na sjevernom Jadranu ponegdje slabo jugo. Danju će na sjevernom Jadranu puhati slabo do umjereno jugo, u Dalmaciji slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u novom porastu i bit od 13 do 17°C u zaobalju, od 17 do 22°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 26 do 29°C.

U četvrtak će prevladavati vedro. Noću će biti tiho ili uz burin, danju će zapuhati slab do umjeren zapadnjak ili sjeverozapadnjak koji popodne na moru Dalmacije mogu biti pojačani. Jutarnje temperature bez veće promjene, najviše dnevne od 27 do 31°C.

Pretežno vedro bit će i tijekom petka. Ujutro će puhati slaba bura, danju slab jugozapadnjak, a navečer je moguće slabo jugo. Bit će vrlo toplo ili vruće.

U subotu nastavak sunčanog vremena, ali se ujutro ponegdje ne može isključiti lokalno promjenjiva naoblaka uz pokoju kišnu kap. Ujutro će puhati jugo, popodne zapadnjak. Zadržat će se vrlo toplo, ponegdje i vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 27 do 32°C.

Pretežno vedro, vrlo toplo do vruće vrijeme sa slabim dnevnim vjetrom zadržat će se i tijekom nedjelje, govori Rade.

Nova jača promjena vremena moguća je krajem ponedjeljka, 7. srpnja. Prema današnjim prognostičkim materijalima, ponovno su tada mogući obilniji grmljavinski pljuskovi, a nakon toga prodora došlo bi do umjerenog pada temperature zraka. Ipak, s obzirom da se radi o prognoziranom razdoblju iza 7 dana, prognoza za ovo razdoblje bit će pouzdanija za nekoliko dana…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...