Nakon nekoliko pokušaja i mjeseci odgode – kreće projekt e-Građani

“Dosta vam je šaltera? Od utorka ćete putem interneta moći zatražiti elektronički rodni ili vjenčani list kao i brojne druge e-usluge!” – svečano najavljuju iz Vlade Republike Hrvatske. Danas je u rad pušten prvi dio sustava e-Građani. Radi se o kompleksnom sustavu kojim se od 2014. godine želi omogućiti komunikacija građana s javnim sektorom na jednom mjestu na Internetu.

Ta će se komunikacija odvijati putem portala koji će objediniti informacije o radu Vlade i ministarstava, informacije o javnim uslugama te omogućiti siguran pristup elektroničkim uslugama korištenjem elektroničkog identiteta posredstvom neke od metoda za elektroničku identifikaciju (npr. korisničko ime/zaporka, token, digitalni certifikat i slično).

Putem sustava e-Građani moći ćemo primjerice zatražiti elektroničke izvode iz matične knjige rođenih, vjenčanih ili knjige državljana, provjeriti izabranog liječnika, naručiti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja, zatražiti svoju elektroničku radnu knjižicu, informirati se o očekivanom iznosu mirovine, provjeriti uplaćene doprinose u drugi stup mirovinskog osiguranja, provjeriti svoju poreznu knjigovodstvenu karticu, i tako dalje, kažu iz Vlade.

Cilj je ovog projekta u sljedećem razdoblju uključiti i sve ostale elektroničke usluge koje tijela javnog sektora trenutno pružaju građanima putem svojih internetskih stranica: od lokalne samouprave, županija do državnih institucija, a ujedno i potaknuti institucije javnog sektora da razviju bolje i korisnički orijentirane elektroničke usluge.

Glavni portal bit će dostupan na adresi www.gov.hr koja u vrijeme objave ovog teksta još uvijek nije prikazivala namjenjeni sadržaj već je tražila prijavu u sustav.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...