Narodni muzej Zadar domaćin izložbi likovnih radova Ede Murtića

Narodni muzej Zadar, kako je i najavio, nastavlja preko ljeta s nizom zanimljivih događanja. Tako nam za dva tjedna u Donatov grad dolazi postav likovnih radova Ede Murtića. U skoro puna dva mjeseca, od 3. srpnja do 30. kolovoza, u izložbenom paviljonu Gradska loža i u Koncertnoj dvorani Kneževe palače posjetitelji će imati priliku razgledati djela velikog hrvatskog slikara, grafičara, scenografa i akademika.

Zadarska izložba Ede Murtića (1921.-2005.) predstavit će dva stvaralačka pola najvećeg hrvatskog slikara druge polovice 20. stoljeća. Izbor slika iz ciklusa Novih apstrakcija 2002. – 2004. u Gradskoj loži, u zajedništvu sa monumentalnom skulpturom u emajlu (1981.) i mozaikom (1979./2004.) ukazuje na sve stilske raznovrsnosti hedonističkog kolorizma Murtićeve varijacije apstraktnog ekspresionizma, navodi se i popratnom tekstu postava.

Makabristički crteži koji će se izložiti u Kneževoj palači predstavljaju figurativne cikluse nabijene snažnim osjećajem egzistencijalne tjeskobe i predosjećajem rata, a između ostalog uključuju izbor iz slavnih opusa poput Jame, Očiju straha i Kadavera.

U Kneževoj palači tijekom izložbe biti će predstavljen i dokumentarni film WAR – memento mori (2011.). Iako će se na zadarskoj izložbi zbog raspoloživog prostora obimni Murtićev opus predstaviti djelomično, izbor radova dostojno pokazuje da opus objedinjuje sva stilska i civilizacijska obilježja epohe obilježene umjetnikovom snažnom osobnošću umjetnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...