Nikola Tesla Rally posjetio i Zadar, električna vozila na rivi mamila uzdahe turista

“Kraljevskom etapom” od Zadra preko Smiljana i Plitvica do Zagreba, u dužini blizu 350 kilometara završila je prva utrka električnih vozila Nikola Tesla Rally 2014. , prva takva u Hrvatskoj i uopće u ovom dijelu kontinenta.

Promotivna karavana je četvrti dan nakon polaska iz Rovinja i punjenja energije u Labinu i Starigradu Paklenici u petak bila stala i na Pozdravu suncu gdje se zadržala kraće vrijeme mameći poglede znatiželjnih prolaznika, šetača ali naravno i brojnih turista.

Dvadesetak vozila na električni pogon, među kojima i ona poznatih europskih i svjetskih marki, kao što su Doking, Rimac Automobili, Mitsubishi Motors, Smart, Tesla Motors, Ducati Komponenti, Nissan Leafa, stiglo je inače u „Donatov metropolis“ još u četvrtak navečer, a na rivi se tom prigodom priredio i test spretnosti uz prigodan zabavan program.

Kroz nekoliko dana kolona je na koncu prošla sedam županija „Zelenom turističkom magistralom“ ukupne dužine oko 800 km, a namjera organizatora je ovim projektom promovirati hrvatsku izvrsnost, i to promicanjem svijesti o ekologiji, uštedi energije, održivom razvoju i inovacijama, uz gradnju infrastrukture, prilagođene tim, kako su nazvani, „autima novog doba“. Na žalost, tako očito ne misle i neke značajnije institucije koje se nisu uključile u projekt, barem ne u pravoj mjeri, poput HEP-a ili Ministarstva zaštite okoliša.

Posebno zanimljive su kućne prerade Tica, AX-a i stare Bube koje su također sudjelovale u okršaju s višestruko skupljim novim modelima, a na eko-reliju su se našla i dva automobila hrvatskog Dok-Inga. Mali Loox, poznatiji po bivšem imenu XD koji privlači pozornost posvuda, na sajmovima i predstavljanjima. Navodno je konačno i prodan jedan primjerak HR ljepotana, a kupac je zagrebački Fakultet elektronike i računarstva. Prema Vjekoslavu Majetiću, vlasniku Dok-Inga bliži se i serijska proizvodnja…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...