Nishimura postao zahvalna tema urnebesnih crtića i duhovitih montaža

Ni tri dana nakon utakmice Brazil – Hrvatska 3:1 ne popušta šok koji svjetska nogometna javnost iskazuje u pogledu arbitriranja Japanca Yuichi Nishimure, čovjeka o čijem je nastupu na otvaranju SP ispisano valjda najviše rečenica otkada je djeljenja pravde uopće na Mundijalima. No, ne misle baš svi kao većina, pa tako ni Sepp Blatter, predsjednik Međunarodne nogometne organizacije (FIFA) koji je u subotu javno podržao japanskog suca.

Sudac je napravio dobru stvar što je svirao jedanaesterac. Fred je nepropisno zaustavljen u kaznenom prostoru i nema nikakve sumnje oko sučeve odluke, kazao je Blatter u razgovoru za brazilski portal UOL, uz nastavak:

Susret je bio izjednačen sve do samog kraja. Zadovoljan sam razinom kvalitete na prvenstvu i vjerujem da nas očekuje veliki broj vrlo dobrih utakmica i puno iznenađenja, čulo se od planetarnog nogometnog čelnika. Hah…

Ipak, vodeći svjetski mediji slažu se s ocjenom kako je Yuichi Nishimura “darovao” Brazilu kazneni udarac.Bivši engleski reprezentativac, a danas komentator BBC-a Chris Waddle nije mogao vjerovati kako je kazneni udarac dosuđen protiv Hrvata.

Šteta je što je sudac utakmice oteo Neymaru ili Modriću naslovnu ulogu. Utakmicu je vodio loš sudac koji je odlučio utakmicu, kazao je Waddle, a složio se i britanski Guardian napisavši kako se “Brazil provukao” do pobjede na “krilima” Neymara i japanskog suca.

Bez obzira na pobjedu Scolari će u idućim danima mnogo razmišljati kako bi popravio igru domaćina, naglasio je Guardian. I Sky Sport je jasan kako je “Brazil pobijedio, ali nije opravdao očekivanja”, dok Daily Mail navodi kako to “nije bila noć japanskog suca”.

Turnir je trebao i dobio je brazilsku pobjedu na startu. Sudac je načinio barem tri velike pogreške za što je kriva Fifa u novom krugu negativnosti krovne nogometne organizacijem, oštar je bio Daily Mail. Kao i španjolska Marca dodajući da je “Nishimura dosudio nepostojeći jedanaesterac”.

Brazil je morao pobijediti i pobijedio je,  piše Marca, dok je francuski L’Equipe ključnim trenutkom susreta označio također “nepostojeći kazneni udarac”.Identično j navela i talijanska Gazzetta delo Sport izražavajući uvjerenje da je ” loši japanski sudac darivao domaćina”. I agencija Reuters prenosi oštre riječi koje je izrekao Niko Kovač o japanskom sucu Nishimuri, ali i hrvatskih navijača.

Više nikada neću jesti sushi, prenosi Reuters riječi jednog među njima. Boston Herald je dojma kako je utakmicu odlučio kontroverzni jedanaesterac koji je izazvao bijes u hrvatskim redovima. Amerikanci navode kako je porazom Hrvatska produžila niz bez pobjeda na svjetskim prvenstvima na ukupno pet susreta. Posljednju pobjedu Hrvatska je ostvarila 2002. protiv Talijana.

To što se dogodilo u utakmici Hrvatske i Brazila je skandal. Velike su nacije uvijek protežirane, Brazil, Engleska, Njemačka…, rekao je pak bosanski stručnjak i izbornik Alžira Vahid Halilhodžić za belgijski dnevnik Het Nieuwsblad.

Uglavnom, djelitelj (ne)pravde koji je Hrvatskoj ukrao pobjedu na otvaranju Svjetskog prvenstva protiv Brazila, u danima nakon svoje sramotne predstave ne prestaje biti glavna internetska zvijezda.U čitavom svijetu rugaju se i zezaju s Nishimurom, sunarodnjaci ga se odriču i poručuju mu da ih je osramotio, a poslužio je i kao dobra inspiracija ilustratorima i animatorima. Na YouTube kanalu 442oons, koji satirizira nogometnu igru, pa se pojavio tako i duhoviti crtić na temu nepostojećeg penala kojeg je Nishimura dodijelio Brazilu nakon pada Marcela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...