Novi Jadrolinijin trajekt Kornati neće put Zadra i Brbinja, Janica Kostelić danas kuma broda

U redovan putnički promet danas u 15 sati u riječkoj luci svečano će biti uključen novoizgrađeni Jadrolinijin trajekt „Kornati”. Za razgledavanje će biti otvoren od 17:30 do 20 sati, a bit će privezan na putničkom terminalu. Kuma Jadrolinijinoj prinovi bit će Janica Kostelić, a svečanosti će nazočiti ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, tvrdi se u informaciji pristigloj s Kvarnera.

I bio bi to razlog za radost otočana, da nije jedne „sitnice“ koja tu radost remeti žiteljima otoka zadarskog arhipelaga. Naime, novogradnja, u stvari prvi iz skupine četiri nova trajekta koje za Jadroliniju gradi pulski Uljanik ostat će u „sjevernojadranskom bazenu“ i zaploviti na liniji Valbiska – Merag.

Ni to ne izaziva ništa što se ne bi prihvatilo s odobravanjem, da nije u nekoliko navrata službeno najavljivano kako će premijerni novoporinuti trajekt na oduševljenje bodula i turista početkom lipnja zaploviti na liniji Zadar – Brbinj i natrag.

Na žalost, dogodilo se po onom pučkom o obećanjima i radovanjima. Barem kada je u pitanju start turističke sezone, a poznavajući našu poduzetničku brzinu i poslovni zamah, lako je moguće da na ZD području ljeto prođe bez brodskog poboljšanja u vidu novih plovila.

Intencija je da novi trajekt Kornati, koji je ime dobio osvojivši najviše glasova u on-line anketi, povezuje Zadar i Brbinj, ali zbog petpostotnog povećanja prometa u prvih pet mjeseci 2014. na sjevernom Jadranu, posebice na liniji prema Cresu, odlučeno je da novogradnja Kornati zasad ostane na toj liniji, priopćeno je iz uprave Jadrolinije na upit Zad. lista, uz napomenu da odluka nije konačna i da će novi trajekt u tijeku sezone sigurno ploviti između Dugog otoka i Zadra.

Također su izvijestili kako će „s obzirom na novonastalu situaciju, zadarskom plovnom području, koje ove godine ne bilježi rast prometa, ipak biti privremeno dodijeljen jedan trajekt u skladu s koncesijskim ugovorom, a koji, znat će se sljedeći tjedan“.

Preostala tri trajekta, Krk, Mljet i Brač, državnom će brodaru biti predana u tijeku sezone, prva početkom srpnja, a iduća dva u razmacima od dva do tri tjedna.

Riječ je o kvartetu „blizanaca“ trajektima ili ro-ro putničkim brodovima, koji uz 616 putnika mogu prevesti i 145 vozila. Ukupna vrijednost im iznosi 32 milijuna eura, a trebali su, prema ugovoru, iz „škvera“u more biti porinuti uoči početka turističke sezone, najdalje koncem mjeseca svibnja. Namijenjeni su održavanju lokalnih linija.

Duljina im je „preko svega“ 99.80 metara, duljina između okomica 89.1 m, širina 17.5 m, gaz 2.40 m, visina 3.70 metara. Motori su sa snagom 4×450 kW, broj putnika u salonu- 322, a brzina iznosi 12.5 čvorova…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...