Dario Gjergja treći put zaredom belgijski košarkaški prvak!

Mogli bi danima i mjesecima, kao što to uostalom činimo godinama, lamentirati o tome kako to da za bilo kakav značaj iskorak, u bilo kojemu životnom cilju, mladi i nadareni stručnjak mora otići iz rodnog grada, istoga onoga koji pod „kapom“ samodopadnih lokalnih političara i kvazi gospodarstvenika, konstantno vapi za stručnim kadrovima. Možemo trošiti i tintu i papir i oplakivati „metropolis“ uronjen u „blato“ nesposobnosti i besperspektivnosti, ali nema smisla. I nećemo, jer tekst bi morao biti pozitivan, kakav je bio i ostao glavni lik članka…

Dario Gjergja, o njemu se radi, proživljavajući u nekim drugim sredinama na žalost dugovječnu  sudbinu brojnih županijskih talenata za koje nadomak Kalelargi „tradicionalno“ nema isuviše potpore i razumijevanja, upravo je napravio novu skalinu u trenerskom „školovanju“ mladog –i nedvojbeno odavno priznatoga- još jednog košarkaškog ZD stratega.

U posljednjih nekoliko godina među najspominjanijim hrvatskim sportskim imenima „coacha“, u internacionalnim okvirima postiže uspjeh za uspjehom, a minulog je vikenda nastavio ispisivati povijest igre pod obručima kada je u pitanju- Belgija.

Na klupi Telenet BC Oostendea treću godinu zaredom osvojio je naslov prvaka. U petoj utakmici finalne serije njegovi su dečki na svom parketu uvjerljivo s +37 svladali Okapi Aalstar 98-61 i sa ukupnih 3-2 obranili titulu najboljih, nakon što su nedavno po drugi put uzastopno uzeli i nacionalni trofej kupa.

Presretan sam, a kako drugačije bih bio, no ne bih sebe izdvajao, baš sve što smo napravili, napravili smo zajedno, kao ekipa. Klapa. Momci su odigrali fantastično, ponosan sam. Naporno smo radili i to nam se vratilo uspjesima, kazao je skromni DG novinarima.

Uz pet trofeja s Oostendeom- u samostalnoj trenerskoj karijeri ima i Superkup- s postavom Liegea. Treba tomu pridodati i priznanje za najboljeg trenera u Belgiji 2012,/13. i 2013./14. u izboru svojih kolega, ali i samih košarkaša i navijača.

Normalno da je profesionalni klub, u pravom smislu i sa pravim ljudima na pravom mjestu, prepoznao kakvog dragulja ima u vlastitim redovima pa je u svibnju potpisao i produljenje ugovora za HR „kormilara“ i njegova pomoćnika Thierry Declercqa na još tri ljeta.

Dimitri “Doum” Lauwers 35-godišnji tamošnji košarkaški reprezentativac, koji je najveći dio karijere proveo u klubovima francuske i talijanske prve lige, a prošle godine igrao za Telent Oostende, u novinskoj kolumni o Dariju je pisao biranim riječima:

Dario Gjergja bio je ključan faktor u našem osvajanju naslova. Dobra je i korektna osoba, koja igrače tretira ljudski i očinski čak. Nije mu teško prekovremeno ostajati u dvorani da bi razvijao mlade talente, jako dobro razumije košarku, mlad je i motiviran

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...