Odluka o izlasku Čačića iz zatvora je na sjednici o pomilovanju prošla za dlaku

Iako će se danas naći na slobodi, jako malo je nedostajalo da Radimir Čačić ostane u zatvoru u Valturi pokraj Pule, gdje je zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj početkom 2010. u kojoj su poginule dvije osobe.

Točnije – jedan glas viška u Čačićevu korist presudio je da nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade Zorana Milanovića bude pušten na slobodu.

Na sjednici Povjerenstva za uvjetni otpust koja je održana u utorak, 17. lipnja – prema pouzdanim informacijama kojima raspolaže Jutarnji list – za Čačićevo puštanje glasalo je troje članova, a protiv je bilo ostalih dvoje.

Taj glas viška omogućio je da Radimir Čačić bude pušten nakon 12 mjeseci, od ukupno 22 mjeseca na koliko ga je osudio mađarski sud.

O Čačiću je odlučivalo peteročlano Povjerenstvo za uvjetni otpust u kojem su dvoje sudaca Vrhovnog suda, zamjenik državnog odvjetnika, sudac izvršenja, kao i predstavnik Uprave za zatvorski sustav, a kojem je na čelu sutkinja Vrhovnog suda Senka Klarić-Baranović.

U hrvatskom pravnom sustavu ne postoji automatsko puštanje na uvjetnu slobodu na temelju presude, već samo na temelju molbe koju osuđenik ima pravo podnijeti nakon izdržane polovice kazne.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...