5. međunarodni sajam paške čipke održan na Pagu, naglasak na čipki u visokoj modi

Jubilarni 5. međunarodni festival paške čipke oduševio je mnogobrojne goste Grada Paga spektakularnom modnom revijom Nanin ormarun.

Reviju je nosila i dama slavujskog glasa, operna diva Sandra Bagarić, ponosno pokazujući ekskluzivni simbol paškog čipkarstva u svijetu – sako od paške čipke čipkarice Mirjane Tkalčec.

Jedinstvenom revijom Nanin ormarun Pažani su brojnim domaćim i stranim gostima prikazali raskošnu tradicionalnu pašku nošnju, kao i dvije veličanstvene kolekcije suvremenih odjevnih predmeta. Senzacionalne kreacije iz kolekcije Mirjane Tkalčec dokazuju da je odjeća s paškom čipkom nešto za čime mnoge žene žude.

Posebno valja istaknuti da je neprocjenjivi sako od paške čipke, rad Mirjane Tkalčec, ostavio mnogobrojnu publiku bez daha.

Paška čipka je prekrasna i toliko je više od samog odjevnog predmeta. Poznato je da svaka žena želi i voli odjenuti odjeću koja ju dodatno obogaćuje i čini posebnom. Paška čipka i detalji čipke u odjeći svakako daju osjećaj prestiža koji žene vole imati, izjavila je Sandra Bagarić tokom večeri modne revije.

Uz modele, koji su prikazali bogatu tradicionalnu nošnju i kolekciju Mirjane Tkalčec, paškom su pistom prošetali i modeli iz butika Etno Mare, vlasnice Vesne Milković. Linija odjeće butika Etno Mare inspirirana je paškom čipkom, pa su se tako ornamenti čipke našli aplicirani na različite, iznimno nosive, suvremene odjevne predmete. Ovakvo korištenje čipke nesvakidašnje je, a zainteresirani kupci prepoznaju ljepotu koja izvire iz višestoljetne tradicije. «Odjeća oplemenjena paškom čipkom namijenjena je za žene sa stavom i karizmom.» kazala je Vesna Milković. Pašku čipku između ostalog treba znati nositi i kombinirati s ostalim odjevnim predmetima.

Ovogodišnji festival zasigurno svjedoči da je bijelo zlato Grada Paga više od ukrasa na zidu te da pored promotivnih vrijednosti za destinaciju ima i potencijala u visokoj modi, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Paga Željka Miletić. Valja spomenuti da se, pored vrhunskih odjevnih primjeraka od paške čipke kao i njenih ornamenata u odjeći, od nje izrađuju i unikatni modni dodaci poput naušnica, narukvica, ogrlica i broševa. Svaki takav detalj dodatno će podignuti odjevnu kombinaciju i unijeti dašak svježine i jedinstvenosti u svakodnevne modne detalje koje koristimo.

Modnu je reviju pomno pratio i gradonačelnik grada Paga.

– Odrastao sam uz čipkarice i poznato mi je koliko se truda i kreativnosti ulaže u izradu ovih dragocjenih rukotvorina. U cilju nam je da ovom našem baštinskom i zavičajnom blagu dodatno omogućimo platformu za rast i razvoj kroz organiziran plasman na šira tržišta i promociju destinacije, rekao je Maržić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...