Otvorenje izložbe ”Bajkovita čipka Rusije”

Otvorenje izložbe ”Bajkovita čipka Rusije” održat će se u utorak, 3.6.2014., u 19:00h, Narodni muzej Zadar.

Izložba ”Bajkovita čipka Rusije” priča je o vologodskoj čipki na batiće, najpoznatijoj čipki Rusije koja ima status nacionalnog kulturnog dobra. Izložba Muzeja čipke iz Vologde gostuje u Narodnom muzeju u Zadru (odjel Muzej grada Zadra) od 3. lipnja do 31. kolovoza 2014. Među eksponatima iz fondusa kolekcije Vologodskog državnog muzeja uz same panoe čipke nalaze se i odjevni predmeti (haljine, bluze, šalovi, večernji ogrtači), ukrasni prekrivači i stoljnjaci.

Uzorci su rađeni po predlošcima poznatih slikara kojima se stvara ozračje čipkaste čarobne bajke. Izložba ”Bajkovita čipka Rusije” iznenedit će posjetitelje raznolikoćšu prikazanih tema motiva u kojima su vizualizacije ptica i cvijeća iz mašte, bajkovitih bojarskih kuća i hramova najvažniji kompozicijski elementi.

Za vologodsku čipke specifične su velike dimenzije eksponata koje posjetitelje neće ostaviti ravnodušnim.

Ovo gostovanje Muzeja čipke iz Vologde rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje s Udrugom Intermezzo, tokom koje je hrvatska čipka u više navrata gostovala u Rusiji. U organizaciji izložbe sudjeluju: Udruga Intermezzo, Muzje čipke iz Vologde i Narodni muzej u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...