Papa: “Gospodine, razoružaj jezik i ruke!”

Na molitvu u Vatikan papa Franjo je pozvao izraelskog predsjednika Shimona Peresa i palestinskog predsjednika Abu Mazena, te patrijarha Bartolomeja. Svi su najprije stigli u dom Santa Martu i zatim su autobusićem zajedno otišli do vatikanskih vrtova gdje su uputili svaki svoju molitvu za mir.

Mi, zajedno, Izraelci i Palestinci, možemo pretvoriti časnu viziju mira u stvarnost dobrostanja i napretka, kazao je Shimon Peres i zaključio molitvu upućenu „onome koji stvara mir na nebu da na nad nama i nad cijelim Izraelpm i cijelim svijetom stviri mir, i kažimo: Amen“.

„Mi želimo mir za nas i za naše susjede. Mi želimo napredak i mir nama i drugima. Oj Gospodine, odgovori na naše molitve i podari uspjeh našim inicijativama jer ti si najpravedniji, najmilostiviji, Gospodin svijeta. Amen!“, zaključio je svoju molitvu Abu Mazen. Prvi puta u Vatikanu zajedno predsjednici Izraela Shimon Peres i Palestine Mahmoud Abbas zajedno s papom Franjom i s patrijarhom Bartolomejom molili su za mir. To je prva molitva šefova država koji dakle predstavljaju stanovnike svih vjera u Palestini i Izraelu. Molila se židovska, kršćanska i muslimanska molitva.

Zajedno su autobusićem otišli do mjesta molitve, na trokutastom travnatom prostoru s visokim zimzelenom imeđu zgrade Pija IV., zgrade Akademije znanosti i Vatikanskih muzeja. Pratio ih kustos u Svetoj zemlji otac Pierbattista Pizzaballa kako bi im bio pri usluzi. Njihov dolazak, kao i zatim poslije svakog govora, svirala je glazba.

Papa Franjo je sjedio između dvojice predsjednika, Peres s njegove desne, a Abbas s njegove lijeve strane i svi na istim stolicama. Najprije se molilo za oprost za sve ratove i nepravde koje je počinio čovjek čovjeku, a onda se molilo za dar mira.

Prvi je govorio papa Franjo, pa Shimon Peres i na koncu Abu Mazen. Svatko je imao određeni uvod u molitvu. U tom uvodu su si međusobno zahvalili za takvu inicijativu i isticali vrijednosti mira i suživota.

“Potrebna je hrabros za kazati ‘da’ susretu i ‘ne’ sukobu”

Papa Franjo je naglasio kako je za stvaranje mira potrebna veća hrabrost negoli za ratovanje. „Potrebna je hrabros za kazati ‘da’ susretu i ‘ne’ sukobu, za ‘da’ dijalogu i ‘ne’ nasilju, za ‘da’ pregovorima i ‘ne’ suprotstavljanjima, za štovanje sporazuma i za ‘ne’ provokazijama, za ‘da’ iskrenosti i za ‘ne’ dvoličnosti. Za sve to potrebna je velika hrabrost, velika snaga duha“, kazao je papa Franjo.

Time što se poziva Boga u pomoć ovom inicijativom ne znači da se odustaje od osobnih odgovornosti, već se to čini kao dokaz velike odgovornosti i savijesti koju imamo pred našim narodima, kazao je Franjo.

U molitvi je Papa pozvao Boga da „otvori naše oči i naša srca i podari nam hrabrost da kažemo: ‘nikad više rata!’“.

“Moramo težiti miru svakog dana”

Kao i Franjo, tako su i Peres i Mazen molili Gospodina da mogu čuti krikove građana koji traže da se oružja pretvore u instrumente mira, strahovi u povjerenje i napetosti u oproste. Moramo težiti miru svakog dana, kazao je Peres i naglasio kako i kada mir izgleda daleko moramo težiti za njime kako bi postao bližim.

„Pomirenje i mir, O Gospodine, naš su cilj“, kazao je Abu Mazen i molio da Palestina i posebno Jeruzalem budu sigurna mjesta za sve vjernike.

Na koncu su Franjo, Peres i Abbas zasadili maslinu u vatikanskim vrtovima. Ova molitva neće značiti da će sutra izbiti mir na Srednjem istoku, ali bi trebala otvoriti srca i dušu onih koji između mira i rata biraju sukobe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...