Peti po redu Međunarodni festival čipke uz čipkarice iz osam zemalja

Kroz drugu polovicu idućeg tjedana, točnije u tri radna dana u periodu od 18. do 21. lipnja, u Pagu će se, u malom jubileju, održati 5. Međunarodni festival čipke pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH dr. Ive Josipovića.

Na manifestaciji svoje čipkarsko umijeće predstavljaju čipkarice osam europskih zemalja: Belgije, Bugarske, Švicarske, Italije, Slovenije, Njemačke, Francuske i Češke, kao naravno i čipkarice iz Hrvatske i to: Svetomarijska čipka, KUD „Triglav” Split, Udruga Lepoglavske čipke „Danica Brosler” i Paška čipka.

Pripremljene su izložbe na nekoliko lokacija, pa će tako gošće svoje radove izložiti u prizemlju Kneževog dvora dok će paška čipka “Udruge paških čipkarica” biti prezentirana u Galeriji paške čipke, a na katu Kneževog dvora moći će se vidjeti izložba “Paška čipka na odjeći i nakitu” Mirjane Tkalčec i Jasne Magaš.

U Benediktinskom samostanu prezentirati će se paška čipka časnih sestara benediktinki, dok je Zborna crkva Uznesenja Marijina poprište izložbi crkvenog ruha. U crkvi Sv. Jurja članovi Foto kluba “Pag” izlažu pak fotografije na temu “Paška čipkarica”. Na istom mjestu moći će se razgledati i izložba radova Vesne Herende pod nazivom “Dodir čipke i stakla”, kao i izložba Filatelističkog društva Zadar.

Razgledanju će biti otvorene Etno kuća KUD-a “Družina” i izložba “Grad Pag u srednjem vijeku”, a novina je održavanje modne revije “Nanin ormarun” Paška čipka u odjeći – jučer, danas, sutra na kojoj će svoje modele predstaviti Vesna Milković, dizajnerica “Etno Mare” i Mirjana Tkalčec, a glavna gošća i model biti će Sandra Bagarić, naša poznata glazbenica.

Predviđen je i bogat program u kojem će nastupiti Gradska glazba Pag, klapa “Peružini”i KUD “Družina”. Prikazati će se i program “Paška ulica” u sklopu kojeg će biti priređeni sajam otočnih proizvoda, turnir u briškuli i trešeti i tumbula.

U sklopu festivala organiziran je okrugli stol u hotelu “Meridijan” s temom ” Paška čipka – jučer, danas, sutra ” na kojem će sudjelovati dr.sc. Božena Krce Miočić, mr.sc. Maja Obad iNerina Eckhel, a za djecu je pripremljena Dječja radionica “Moji prvi punti” u Atriju Kneževog dvora.

Festival će se zatvoriti koncertom upravo Sandre Bagarić uz dodjelu zahvalnica sudionicama festivala i diploma polaznicima Čipkarske škole u Pagu, a organizatori festivala su Grad Pag, Turistička zajednica grada Paga i Udruga paških čipkarica “Frane Budak”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...