Pozdrav ljetu oduševilo bogatstvom okusa pripremljenih delicija

Tradicionalnom gastro manifestacijom Pozdrav ljetu grad Pag pozdravio je svoje posjetitelje. Oduševljeni posjetitelji uživali su u degustaciji različitih jela tipičnih za Pag, bogatom zabavnom programu te dinamičnom kuharskom showu gradonačelnika grada Paga Željka Maržića i gradonačelnika Križevaca Branka Hrga, čiju su spretnost i umijeće za štednjakom ocijenjivali masterchefovi Andrej Barbieri i Radovan Marčić. 

Grad Pag uz klasičnu primorsku kuhinju s plodovima mora posjeduje i blagodati tradicionalne pučke otočke kuhinje – janjetinu i ovčetinu. Posebno valja istaknuti posvuda poznat paški sir, med, skutu, vina proizvedena od autohtonih paških sorti, tisućljetnu tradiciju proizvodnje soli te 300 godina staru poslasticu – baškotine. 

Za mnogobrojnu publiku kuhali su Udruga Paška alka, Udruga proizvođača paške ovce Rogujica, Moto klub Paška bura, KUD Sv. Jeronim iz Vlašića, Sportsko ribolovno društvo Orada i obrt Festini. „U suradnji s Turističkom zajednicom i gradom Pagom našim gostima želimo predstaviti gastronomsku tradiciju ovog kraja te omogućiti našim obrtnicima da predstave svoju ponudu.“ u pozdravnom govoru spomenuo je Andreja Bukša, predsjednik Udruženja obrtnika grada Paga te dodao kako Udruženje kroz Ceh ugostitelja potiče razvoj ponude prvenstveno autohtonih jela.

Glavni događaj ove manifestacije svakako je bio kulinarski show dvaju gradonačelnika – Željka Maržića, gradonačelnika grada Paga i Branka Hrga, gradonačelnika Križevaca, koji su se spremno prihvatili kuhače i pripremili poseban prigorsko paški menu. «Ovo je samo jedan od projekata kojima želimo promovirati naš grad i gastro ponudu. Cilj nam je da i u sklopu projekta rekonstrukcije magazina soli pod jednim brandom predstavimo proizvode tipične za Pag i njegovu okolicu. Time ćemo osnažiti promociju destinacije ali i potaknuti plasman proizvoda koje nude naši propulsivni obrtnici i OPG-ovi, što će posljedično utjecati i na krvnu sliku gospodarstva ovog kraja.» izjavio je gradonačelnik Maržić. 
U kulinarskom showu gradonačelnici su za ovu prigodu predstavili poseban prigorsko paški meni – Maržić janjetinu na gradele, tipično jelo za grad Pag, a Hrg kiseli gulaš sa svinjetinom i krumpirom. 

Naši gradovi su gradovi prijatelji u punom smislu te riječi – prijateljstvo se gradi godinama, posjećujemo se, podupiremo predstavljene programe i zajedničke manifestacije. A i ovo je odlična prilika i da učimo jedni od drugih, i da dio križevačke tradicije ostane u Pagu, a dio paške bude prenesen u Križevce, spremno nam je dao svoj komentar gradonačelnik Križevaca g. Branko Hrg. 

Kulinarske vještine dvojice prijatelja procjenjivali su vrhunski, hrvatski stručnjaci gastronomije i masterchefovi Andrej Barbieri, glavni chef restorana Bevanda i Radovan Marčić, koji ovu manifestaciju vidi kao poticanje razmišljanja o gastronomskom nasljeđu, kako ga revitalizirati i kako u restoranske jelovnike vratiti ono što je takvoj bogatoj prošlosti grada bila svakodnevica na tanjuru. „Grad Pag je još do kraja neotkrivena divota u svakom pogledu. Takva bremenita povijest rijetka je za gradove sjevernog Jadrana. Njegova renesansna urbanost, njegovo značenje kada je sol bila najvažniji, danas teško pojmljiv stateški resurs, temelj je na kojem valja istraživati i gastronomiju grada i njezinu refleksiju na okolnu ruralnu sredinu.

Jednako tako je i obrnuto – kako su prvenstveno ovca i znameniti sir interferirali u gradsko gastronomsko nasljeđe. Ovakvo zabavno javno kuhanje s natjecateljskim predznakom potiče i restoratera na kompeticiju, da od svojeg kuharskog umijeća gostima daju najbolje. Uz sve ostalo vrijedno otočko, upravo su fini zalogaji ono što svakom ostaje u pamćenju. Grad i otok Pag tu imaju nevjerojatno snažne adute.“ smatra ovaj poznati gastro kritičar.

Grad Pag, kao turističko mjesto, ovom manifestacijom samo dokazuje da turizam ne može opstati bez autentičnog doživljaja destinacije, uključujući i gastronomiju, koja je sve važnija u turističkoj ponudi. Grad Pag se, osim svojom bogatom kulturnom i povijesnom, može pohvaliti i kulinarskom baštinom. Turisti prepoznaju pašku kuhinju te je ona još jedan faktor koji ponudu grada Paga čini samo privlačnijom. Ovo je samo jedna od brojnih manifestacija koje smo pripremili za ovu ljetnu sezonu, od tradicionalnog Festivala paške čipke do našeg nadaleko poznatog Ljetnog karnevala, izjavila je za ovu prigodu direktorica Turističke zajednice grada Paga Željka Miletić. 

Kuhanje na Pagu

Uz predstavljanje kulinarskih umijeća, izrazito zanimljiv kulinarski show i bogat zabavni program, prisutne je svojom prezentacijom dvoboja u mačevanju iznenadila i oduševila Povijesna postrojba Djevojačke gradske straže Križevaca, jedina takva u cijelome svijetu, ali i Udruga Paška alka, i to izvrsnom izvedbom srednjovjekovnog paškog plesa. Nitko od prisutnih nije zaboravio ni na područja pogođena poplavom u Slavoniji te se tokom cijele manifestacije odvijala humanitarna akcija Plavo za zeleno, u kojoj su mogli sudjelovati svi posjetitelji i to na sladak način – degustacijom svih predstavljenih jela, uz simboličnu donaciju u iznosu od 10 kuna. Prikupljeni iznos Udruženje obrtnika grada Paga donirat će najugroženijim područjima u Slavoniji. 

Zvijezde gastronomske ponude grada Paga

Paška janjetina, sol, paški sir, vino, skuta, med, baškotini – najpoznatiji su gastro „suveniri“ grada Paga. Naime, razlog zbog kojeg je paška janjetina tako posebna i ima specifičan okus je okruženje u kojem se hrani i živi authotona paška ovca Pramenka. Paški sir proizveden je od ovčjeg mlijeka paške ovce te je dobro poznati simbol Paga. Iako Pag ne posjeduje dugu listu lokalnih vina, ipak vrijedi spomenuti paško slavno vinsko ime – Žutica. Najslavnije je vino Gegić, najbolje vino koje možete probati kod svojih domaćina ili u jednoj od gradskih konoba. Nikako se ne smije zaobići baškotin – zasigurno najstariju slasticu grada Paga – vrstu tvrdog mliječnog kruha. Smatra se da benediktinke njeguju proizvodnju baškotina više od 300 godina.

Nezaobilazna delikatesa grada Paga je i skuta – poslastica koja nastaje prilikom izrade paškog sira. U prošlosti paški je sir pastiru služio za prodaju, dok je skuta bila ostavljana za obitelj. Skuta ima i ljekovita svojstva, odlična je za regulaciju šećera te regeneraciju jetre. Pravi se u ograničenim količinama, a pravi gurmani i ostala istančana nepca često dolaze u grad Pag samo da bi si priuštili to sirno zlato.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...