“Preuranjeno je odlučivati o izbacivanju Linića!”

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović danas igra najvažniju utakmicu političke karijere – protiv njega fronta je sve šira i šira, a njegovoj želji za izbacivanjem Slavka Linića iz stranke suprotstavio se i “starješina” Josip Leko! Predsjednik Sabora ali i Glavnog odbora SDP-a – čiji će članovi na današnjoj sjednici odlučivati o (ne)izbacivanju Linića iz stranke – bio je sasvim jasan u današnjoj emisiji HTV-a “Javna stvar”:

– Mislim da je to preuranjeno odlučivanje. Vjerujem da članovi Glavnog odbora, u interesu svojeg integriteta, SDP-a i naše Vlade, kada odlučuju moraju imati činjenice. Zato nisam sretan navijačkom situacijom u javnosti koja se nameće. Uvjeren sam da su članovi Odbora odgovorni ljudi. Mislim da je u interesu javnosti, Vlade i SDP-a da činjenice budu uzete u obzir i da se na temelju njih odlučuje – rekao je Josip Leko danas na HTV-u i dodao da “sutra trebamo okončati svađu makar to trajalo do ponedjeljka ujutro”.

Ništa ne smije ostati pod sumnjom

Ništa ne smije ostati pod sumnjom, rekao je Leko i ustvrdio da je od esencijalne važnosti i građana i svih članova SDP-a da sve institucije – i DORH i policija i tajne službe i saborski Odbor za nacionalnu sigurnost – provjere ama baš sve tvrdnje (optužbe) koje je Slavko Linić javno iznio protiv šefa Vlade i SDP-a.

Upitan na HTV-u hoće li glasati za ili protiv izbacivanja Linića iz stranke, Leko je bio i više nego jasan: – Ako kažem da sam rekao kako je donošenje odluke o izbacivanju Linića preuranjeno, onda sam sve rekao.

Predsjednik Glavnog odbora danas se nije želio upuštati u procjene kakva će biti konačna odluka. S obzirom da mnogi SDP-ovci tvrde da bi u slučaju javnoga glasanja šanse Milanovića bile mrvicu veće, a možda čak i jednake kao i Linićeve, dok bi tajno glasanje išlo na mlin Slavka Linića, to je pitanje od presudne važnosti.

– Prema Statutu SDP-a glasanje je javno, ali članovi Glavnog odbora mogu odlučiti i da izjašnjavanje (o Linićevom izbacivanju, nap. a.) bude tajno – rekao je Leko. Šef Sabora uputio je danas na HTV-u još jednu brutalnu kritiku na račun autokratskog modela vladanja Zorana Milanovića.

– Sustav preferencijalnog glasovanja treba uvesti i na parlamentarnim izborima – rekao je Leko. Nakon Lekinog istupa, jasno je da se klatno opasno zaljuljalo na Linićevu stranu.

Izjasnili se samo oni koji su bili protiv

Inače, kako doznaje Večernji list, bude li se Slavko Linić želio obratiti Glavnom odboru na današnjoj sjednici, pravnici u vladajućoj stranci mogli bi se naći na mukama. Kao ključno bi se moglo postaviti pitanje je li Predsjedništvo SDP-a, koje se u srijedu
izjašnjavalo o Linićevoj budućnosti u stranci, formalno donijelo odluku o njegovu izbacivanju iz SDP-a.

Stvar je, naime, u tome što su se izjasnili samo oni članovi Predsjedništva koji su bili protiv – Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Davor Bernardić i Mirando Mrsić – dok su ostali članovi predsjednika SDP-a šutke podržali u namjeri da Linića udalji iz stranke. Bude li na GO-u usvojen stav da je Predsjedništvo formalno donijelo odluku o Linićevu isključivanju iz stranke jer je “naštetio ugledu SDP-a u smislu članka 18. Statuta”, onda bi Liniću bila začepljena usta. Prema mišljenju člana Statutarne komisije SDP-a, u slučaju da Predsjedništvo donese odluku o isključenju, članstvo je u stanju mirovanja sve dok Glavni odbor (ne) potvrdi tu odluku.

To mirovanje znači da esdepeovac kojega se izbacuje iz stranke nema nikakva prava, što znači da ne može glasati niti može istupati na sjednici GO-a. Među članovima GO-a čuli smo i drugačije mišljenje, odnosno da su sva ta razmatranja i tumačenja Statuta suvišna jer svatko može govoriti na Glavnom odboru, pa tako i Linić. Stavljanje funkcije u mirovanje u proceduri isključivanja iz stranke kojim se gube prava člana, po njima, ipak ne znači stavljanje flastera na usta. Pokušali
smo od Slavka Linića doznati namjerava li se obratiti esdepeovcima koji će odlučivati o njegovoj sudbini u stranci, no nije nam odgovarao na pozive.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...