Profesori: “Knjiga Judith Reisman nas je uvrijedila”; Župan: “Proširite horizonte”

U Zadru se ne stišava bura reakcija zbog izbora poklona koje je zadarski župan Stipe Zrilić u utorak uručio profesorima mentorima za postignute uspjehe: za nagradu su dobili knjigu Judith Reisman “Seksualna sabotaža“.

U Domu županije organizirano je primanje za osnovnoškolce i srednjoškolce koji su na županijskim i državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta, te su nagrađeni i njihovi mentori. Tako je 40 profesora mentora na poklon dobilo “Seksualnu sabotažu“.

– Svi učenici, a bilo ih je 450, na poklon su dobili majicu s hrvatskim grbom. Ona je sada prigodna i kao sportska, navijačka. Mentori čiji su učenici bili uspješni na županijskim natjecanjima također su nagrađeni majicama s grbom. Za uspjehe na državnim natjecanjima nagrade za učenike, uz majice, “podebljane” su i memory stickom, a njihovi mentori su, također uz majice, dobili i knjigu Judith Reisman – kazala je glasnogovornica Zadarske županije Vlatka Vučić Marasović.

Profesori mentori su, međutim, takav poklon doživjeli kao krajnje neprikladan.

– Ja sam užasnuta. Znaju li u Županiji koliko je u natjecanjima iz znanja teško doći do vrha, do državne nagrade? Osobito u konkurenciji sa zagrebačkim učenicima koji mogu posjećivati fakultete, institute… Izborom poklona su nas podcijenili, degradirali. Ne želimo da se znanje podcjenjuje – kazala je Lidija Lazanja, profesorica biologije u zadarskoj Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje.

Ideološka indoktrinacija

– Prije župana je primanje za najbolje učenike i njihove mentore u HNK Zadar organizirao gradonačelnik Božidar Kalmeta, i tada smo na poklon dobili knjigu “Biblija i hrvatska tradicijska kultura”. O.K., mislili smo, ne možemo birati knjige iz struke koje bismo željeli imati, ali kada je u Županiji uslijedio poklon “Seksualna sabotaža”, to je za svih nas bilo prestrašno. Nekoliko kolega mentora odmah se tamo dogovorilo da više nikada neće doći u Županiju na dodjelu nagrada. To je degradacija struke, nepoštovanje digniteta – kazali su nam profesori mentori.

Profesorica Lazanja je kazala da se osjećala kao kada je, dok je ona bila učenica, za nagradu dobivala značku s likom druga Tita.

Župan Zrilić ne vidi ništa sporno u odabiru poklona za profesore mentore.

– Knjiga “Seksualna sabotaža“ daje drugačiji pogled na aktualnu temu o zdravstvenom odgoju u školama. Čitanje knjige je prilika da se vidi koji je to pogled, on je svojevrsni otpor prema ideološkoj indoktrinaciji koja se pomalo uvodi u naše škole. To je naprosto drugi pogled, treba širiti horizonte – rekao je župan Zrilić.

Judith Reisman je prije nekoliko dana u Zadru predstavila svoju knjigu “Seksualna sabotaža“, koja se na promociji prodavala po cijeni od 100 kuna. Tajnica Vijeća HBK za obitelj Zrinka Gregov je u Zadru upozorila da Judith Reisman nije nikakva “kontroverzna autorica“, jer se njezina knjiga temelji na znanstvenim metodama istraživanja, a od 400 stranica knjige, čak se 40 odnosi na nabrajanje ozbiljne referentne literature.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...