Prosječna brzina Interneta u svijetu porasla za 24 posto

Tvrtka Akamai izdala je novo izvješće o brzinama Interneta u svijetu koje se odnosi na prvi kvartal 2014. godine. Prema njemu brzina Interneta je porasla 1,8% kvartalno te 24% na godišnjoj razini.

Prosječna brzina širokopojasnog Interneta u svijetu je dosegla 3,9 Mb/s. U drugom kvartalu se očekuje kako će ta brzina doseći okruglih 4 Mb/s. Vodeća zemlja u svijetu po brzini je i dalje Južna Koreja s prosječnom brzinom od 23,6 Mb/s.

Drugi je Japan s prosječnom brzinom od 14,6 Mb/s. Na ljestvici se europske zemlje dobro drže, zauzimaju sva mjesta od četvrtog do desetog.

Od ostalih podataka vrijedi istaknuti veliki 77-postotni porast brzina Interneta u Sudanu tijekom prvog kvartala ove godine (na prosječno 3,2 Mb/s). S druge strane, prosječne brzine Interneta su se najviše smanjile u Nepalu, gotovo 28% (na 1,1 Mb/s).

Što se tiče uvođenje širokopojasnog Interneta s brzinama koje su veće od 10 Mb/s, tu je Južna Koreja i dalje vodeća zemlja po broju korisnika koji imaju takve brzine (rast od 8,2% na kvartalnoj razini). Brzine koje dosežu više od 15 Mb/s trenutačno koristi samo 11% stanovništva u svijetu, tako da su uglavnom samo korisnici u Južnoj Koreji spremni za sadržaj u 4K rezoluciji (60% tamošnjih korisnika ima brzine od 15 Mb/s i veće).

Što se tiče mobilnog Interneta, najviše brzine su zabilježene u Južnoj Koreji (14,7 Mb/s). To je ujedno i jedina zemlja na svijetu u kojoj je brzina mobilnog Interneta veća od 10 Mb/s. Argentina je zemlja s najsporijim mobilnim Internetom koji doseže brzinu od samo 1,1 Mb/s (Hrvatska ima prosječnu brzinu od 2,2 Mb/s).

Zanimljivo je da je zemlja s najviše dostupnim širokopojasnim mobilnim Internetom Ukrajina, gdje je 89% veza putem mobilnog Interneta ostvareno na brzinama većima od 4 Mb/s.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...